ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak

Kapuśniak

nazwa

Wykonanie

Kapuśniak
04 Kwietnia 2014 Gotowanie ze stylem
Kapuśniak to doskonale znana przez wszystkich i lubiana polska zupa. Przyrządza się ją z dodatkiem kapusty kwaszonej, na wywarze z szyi z indyka bądź na żeberkach z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Smakuje jak u mamy i przypomina smaki z dzieciństwa. Kapuśniak to jedna z moich ulubionych zup. Idealnie rozgrzewa i wzmacnia organizm.
Kapuśniak tradycyjny
Składniki :
Wywar:
500 g kapusty kwaszonej
4 ziemniaki średniej wielkości, obrane i pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę, wrzucić szyję i gotować około 10 minut. Kapustę posiekać, zalać wodą dodać szyję bądź żeberka, obraną marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie oraz liść laurowy, następnie gotować całość około 20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Po tym czasie wyjąć warzywa z garnka i przestudzić. Następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej i ponownie przełożyć do garnka. Dodać pokrojone ziemniaki, gotować jeszcze około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_kapusniak.html