Wykonanie
Kapuśniak04 Kwietnia 2014 Gotowanie ze stylemKapuśniak to doskonale znana przez wszystkich i lubiana polska zupa. Przyrządza się ją z dodatkiem
kapusty kwaszonej, na wywarze z szyi z
indyka bądź na żeberkach z pokrojonymi w kostkę
ziemniakami. Smakuje jak u mamy i przypomina smaki z dzieciństwa. Kapuśniak to jedna z moich ulubionych zup. Idealnie rozgrzewa i wzmacnia organizm.Kapuśniak tradycyjny
Składniki :
Wywar:500 g
kapusty kwaszonej4
ziemniaki średniej wielkości, obrane i pokrojone w kostkęSposób przygotowania:W garnku zagotować
wodę, wrzucić szyję i gotować około 10 minut.
Kapustę posiekać, zalać
wodą dodać szyję bądź
żeberka, obraną
marchew,
pietruszkę,
seler,
ziele angielskie oraz
liść laurowy, następnie gotować całość około 20 minut. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Po tym czasie wyjąć warzywa z garnka i przestudzić. Następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej i ponownie przełożyć do garnka. Dodać pokrojone
ziemniaki, gotować jeszcze około 15-20 minut, aż
ziemniaki będą miękkie.