ßßß Cookit - przepis na Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni

Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni

nazwa

Wykonanie

Zachciało nam się bigosu. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu).
Nie było więc innego wyjścia, jak ukisić kapustę samodzielnie, a ponieważ nigdy tego nie robiliśmy, więc ponownie wykorzystaliśmy rady Futrzaka Argentyńskiego .
Poniżej przepis podesłany przez naszą niezastąpioną w kuchni Koleżankę z Buenos Aires
Składniki
5 kg poszatkowanej kapusty
0,5 do 1 kg marchwi utartej na grubej tarce
woda z ugotowanych ziemniaków
2 garście soli (około 8-10 dag)
Przygotowanie
Słoik do weków dokładnie myjemy (chodzi o to żeby wybić inne bakterie tam istniejące) albo wyparzamy. Kapustę szatkujemy, a na tarce ścieramy marchewkę.
Wrzucając kapustę do słoika ubijamy i solimy warstwami - powinna puścić sok.
Uwaga: im więcej soli, tym lepiej, bo sól hamuje rozwój niepożądanych bakterii, natomiast lactobacillusom nie szkodzi. Oczywiście nie można przesadzić, żeby kapusta nie była za słona. Lactobacillusy w sposób naturalny występują na kapuście i w tradycyjnym sposobie kiszenia tez sobie poradzą, ale bedzie trwało to długo. Wobec tego trzeba im zapewnić dodatkową pożywke w postaci jakiegoś cukru. W tej roli najlepiej sprawdza się... woda z ugotowanych ziemniaków (gotowanych bez łupin).
Taką wodę studzimy (zbyt wysoka temperatura zabija lactobacillusy!!!), a potem zalewamy nią kapustę, a słoik odstawiamy w cieple miejsce (bez szczelnego zamykania).
W moim wypadku, w temperaturze około 22 stopni C kapustę można było jeść już po paru dniach :)
Od Autorów bloga - bardzo, ale to bardzo nas korciło, żeby dodać do tej kapusty łyżeczkę sumaku, ale nie zaryzykowaliśmy
W końcu to nasza pierwsza samodzielnie kiszona kapusta :)
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/09/kapusta-kiszona-w-soikach-w-cztery-dni.html