Wykonanie
Sezon grillowy w pełni. Wiele ludzi używa na grilla gotowych
mięs z supermarketu, nie zwracając uwagi na to, że takie
mięso może nie być pierwszej świeżości. Tymczasem przygotowanie własnego
mięsa na grilla jest bardzo proste i szybkie. Ja bardzo lubię na grilla szaszłyki, gdyż zawierają one
mięso, ale i również warzywa! Najlepsze warzywa na grilla to zdecydowanie
papryka oraz
czerwona cebula, które po grillowaniu stają się słodkie. Do moich szaszłyków dodałam również
ananasa, który doskonale pasuje do lekko ostrej marynaty z
mleka koksowego i
curry. Zapraszam was więc do przetestowania mojego przepisu na szaszłyki z
kurczakiem.

Składniki (na 6-7 szaszłyków):ok 500 g
piersi z kurczaka1 duża
czerwona papryka1 duża
czerwona cebula1 puszka
ananasa (można też użyć świeżego
ananasa)Marynata3 łyżki
mleka kokosowego2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
syropu z puszki z
ananasa1 łyżka
oleju roślinnego1 łyżeczka mielonej
kurkumy2 łyżeczki
curry1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka sproszkowanej
ostrej papryki lub
płatków chilliPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, można spróbować czy marynata dobrze smakuje i ewentualnie dodać jakiegoś składnika (np. więcej
chilli jeśli lubimy ostre, albo więcej
soku z ananasa jeśli lubimy słodkie).
Kurczaka kroimy na około 2 cm kostkę i wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Po tym czasie kroimy
paprykę w kostkę podobnej wielkości co
kurczaka,
cebulę na ćwiartki oraz plastry
ananasa na ćwiartki. Na długie patyczki do szaszłyków nadziewany kolejno wszystkie składniki. Szaszłyki można jeść z grilla, albo też upiec w piekarniku (około 30 minut, 200 stopni). Z pozostałej marynaty można również zrobić sos do szaszłyków. Wystarczy zagotować ją w garnuszku i ewentualnie jeszcze doprawić.

