ßßß
Cookit - przepis na Sos tatarski
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sos tatarski
Składniki
Kapary
Korniszony
Miód
Cebula
Koperek
Cytryna
Majonez
Jogurt naturalny
Sól
Pieprz
Wykonanie
Doskonały
sos tatarski
! Jest dobry do bardzo wielu potraw: do kanapek, do
jajek
na twardo, do potraw z grilla (ja zjadłam go np na obiad do pieczonego
łososia
oraz na kolację do kanapek z
szynką
). Doskonały i bardzo wyrazisty w smaku, prawdziwy powinien być bardzo gęsty od dodatków. Jest bardzo intensywny i lekko kwaśny, jeśli nie lubicie bardzo kwaśnych smaków można dodać odrobinę
cukru
ewentualnie można dać mniej
jogurtu naturalnego
i mniej
soku z cytryny
. Do
sosu tatarskiego
można dodać również
grzybki marynowane
, albo jeśli lubicie ostry smak to odrobinę
musztardy
lub
chrzanu
.
Składniki:2 łyżki
kaparów
kilka
korniszonów
1
młoda
cebulka
garść
koperku
sok z połówki
cytryny
1 łyżka
majonezu
3 łyżki
jogurtu naturalnego
sól
, świeżo mielony
pieprz
do smakuPrzygotowanie:
Kapary
,
ogórki
i
cebulę
bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki. Dodajemy
sok z cytryny
,
majonez
oraz
jogurt
. Na koniec dodajemy posiekany
koperek
oraz
sól
i
pieprz
do smaku.
Sos jest
najlepszy jeszcze trochę się przegryzie.
Źródło:
http://www.followthetaste.pl/sos-tatarski
Przepisy powiązane
Koperkowy sos tatarski
Sos koperkowy na zimno
Sos koperkowy:
Surówka z kalarepy z koperkiem
Surówka z młodej kapusty
Składniki powiązane (0)