Wykonanie
Składniki (na dwie porcje):
Ryba:300-400 g filetu z
łososiasok świeżo wyciśnięty z jednej
pomarańczy1 łyżka
miodumały kawałeczek (około 0.5 cm) świeżego
imbiru2 łyżki
sosu sojowegodwie szczypty
przyprawy do piernika (opcjonalnie, ale wg mnie dodaje ona fajnego posmaku)jedna – dwie szczypty
płatków chilli lub
ostrej papryki w proszkuRyz:3/4 szklanki
ryżu (użyłam zwykły i dziki)2 łyżki
sosu sojowego1/2 łyżeczki
kurkumySałatka1
mango1
awokadołyżka
soku z cytryny lub
limonkitrochę
sosu sojowegoszczypta
płatków chilliPrzygotowanie:
Ryba:
Łososia oczyścić z ości i usunąć skórę.
Imbir obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Do miseczki lub pojemnika wlać sok z
pomarańczy, a następnie wszystkie pozostałe składniki marynaty (
imbir,
miód,
sos sojowy oraz
przyprawy) – sprawdzić do smaku czy jest wystarczająco słodka/ostra/słona. Należy pamiętać, że podczas gotowania
imbir uwolni swój smak i ostrość.
Rybę włożyć do marynaty, przykryć i odstawić na około 30 minut, aby doszła do temperatury pokojowej i się zamarynowała. Następnie
rybę wkładamy do garnuszka razem z marynatą i dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut (w zależności od grubości filetu), w tym czasie sos się lekko zredukuje.
Sałatka :
Mango obrać ze skórki, obkroić wokół pestki i pokroić w plasterki.
Awokado przekroić na pół wzdłuż, wyjąć pestkę i również pokroić w paseczki.
Owoce włożyć do miseczki, skropić
sokiem z cytryny oraz dodać odrobinę
sosu sojowego i
chilli do smaku.
Ryż:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale do
wody dodać
sos sojowy zamiast
soli, oraz
kurkumę, która nada piękny kolor.Na talerz wykładamy
ryż, obok układamy plasterki
awokado i
mango. Na wierzch wykładamy
łososia i
ryż polewamy pozostałym sosem. Smacznego!