ßßß
Składniki (na dwie porcje):Ryba:300-400 g filetu z łososiasok świeżo wyciśnięty z jednej pomarańczy1 łyżka miodumały kawałeczek (około 0.5 cm) świeżego imbiru2 łyżki sosu sojowegodwie szczypty przyprawy do piernika (opcjonalnie, ale wg mnie dodaje ona fajnego posmaku)jedna – dwie szczypty płatków chilli lub ostrej papryki w proszkuRyz:3/4 szklanki ryżu (użyłam zwykły i dziki)2 łyżki sosu sojowego1/2 łyżeczki kurkumySałatka1 mango1 awokadołyżka soku z cytryny lub limonkitrochę sosu sojowegoszczypta płatków chilliPrzygotowanie:Ryba: Łososia oczyścić z ości i usunąć skórę. Imbir obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Do miseczki lub pojemnika wlać sok z pomarańczy, a następnie wszystkie pozostałe składniki marynaty (imbir, miód, sos sojowy oraz przyprawy) – sprawdzić do smaku czy jest wystarczająco słodka/ostra/słona. Należy pamiętać, że podczas gotowania imbir uwolni swój smak i ostrość. Rybę włożyć do marynaty, przykryć i odstawić na około 30 minut, aby doszła do temperatury pokojowej i się zamarynowała. Następnie rybę wkładamy do garnuszka razem z marynatą i dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut (w zależności od grubości filetu), w tym czasie sos się lekko zredukuje.Sałatka : Mango obrać ze skórki, obkroić wokół pestki i pokroić w plasterki. Awokado przekroić na pół wzdłuż, wyjąć pestkę i również pokroić w paseczki. Owoce włożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny oraz dodać odrobinę sosu sojowego i chilli do smaku.Ryż: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale do wody dodać sos sojowy zamiast soli, oraz kurkumę, która nada piękny kolor.Na talerz wykładamy ryż, obok układamy plasterki awokado i mango. Na wierzch wykładamy łososia i ryż polewamy pozostałym sosem. Smacznego!