ßßß
Składniki (na 4 porcje):Łosoś4 filety z łososia norweskiego (na grilla najlepiej ze skórą, do piekarnika obojętne)1 szklanka soku ananasowegosok z 2 limonekprzyprawy: sól do oprószenia ryby, po około 2 łyżeczki: ostra papryka w proszku (lub płatki chilli), kurkuma, mielony imbir, słodka papryka w proszkuSalsa1 duże dojrzałe mango2 awokado2 pomidorypapryczka chillisok z 1 limonkiodrobina brązowego cukru (opcjonalnie jeśli mango nie jest słodkie)1 łyżka oliwy z oliweksólDodatkinp. kasza jaglana ugotowana z odrobiną pozostałej marynaty z łososiaPrzygotowanie:Łososia myjemy i wkładamy do plastikowego woreczka, wlewamy i wsypujemy wszystkie składniki marynaty, wszystko dokładnie mieszamy i szczelnie zamykamy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby ryba się zamarynowała.W międzyczasie przygotowujemy salsę: Pomidora kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki, dodajemy pokrojone w kosteczkę awokado oraz mango (mango należy wcześniej obrać, najlepiej odkrajać najpierw partiami miąższ od twardej pestki a później kroić go w kostkę). Do salsy dodać posiekaną papryczkę chilli, oliwę oraz sok z limonki, wymieszać i doprawić do smaku (salsa powinna być słodko-kwaśno-ostra).Zamarynowanego łososia można przygotować na grillu lub na patelni grillowej – wtedy grillujemy go po kilka minut z każdej strony. Możemy równie dobrze upiec go w piekarniku (15-20 minut, 180 stopni), albo w najmniej zdrowej wersji usmażyć na patelni.Gotowego łososia podajemy z salsą oraz ja dodałam do tego kaszę jaglaną, którą ugotowałam z dodatkiem pozostałej po łososiu marynaty.