Wykonanie
Jak wiadomo
awokado przynosi nam wiele korzyści. Reguluje poziom
krwi, obniża cholesterol, dobrze wpływa na nasze oczy, a także przeciwdziała nowotworom. Warto jednak pamiętać, że jest to najkaloryczniejsze warzywo, więc osoby na dietach nie powinny go za często spożywać.Moja wersja guacamole jest skierowana do tych, którzy nie lubią, bądź nie tolerują
czosnku oraz
surowej cebuli.
Składniki:
awokadopomidoroliwasok z limonki/cytryny
sól,
pieprzeodrobina
ostrej paprykiSposób przyrządzania:
Awokado przekrawamy na pół. Małą łyżeczką wydrążamy środek i wrzucamy do miseczki.
Pomidor sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w mniejszą kostkę. Dodajemy do
awokado i mieszamy.
Dodajemy
oliwy z oliwek,
sok z limonki, doprawiamy
solą,
pieprzem i
ostrą papryką. Te składniki dodaje na tzw. oko :)Wszystkie składniki mieszamy, aż do utworzenia pasty. Gotowe.