ßßß Cookit - przepis na Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu

nazwa

Wykonanie

Każdy z nas wie, że zima nie jest łaskawa dla naszej figury. To właśnie w tym czasie najczęściej tyjemy. Długie wieczory spędzane przed komputerem czy telewizorem sprzyjają serwowaniu sobie kolejnych "małych przekąsek", mających zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Dodatkowo brak słońca, zimno namawia nas, abyśmy rozpieszczali nasze organizmy kolejną porcją czekolady. Oczywiście, nie namawiam nikogo do głodowania, czy odchudzania. Jedźmy z głową, zdrowo, a otyłość nam nie grozi.
Moim patentem na "małą telewizorową przekąskę" są chipsy z jarmużu. Nie tylko są smaczne i zdrowe, ale posiadają bardzo mało kalorii. W porównaniu do chipsów robionych z innych warzyw, te z jarmużu robi się błyskawicznie. Kolejnym ich plusem jest to, że jarmuż jest łatwo dostępny zimą. Dodatkowo posiada m.in. bardzo dużo chlorofilu, który ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, sprzyja gojeniu się ran, a wielu twierdzi, że wspomaga leczenie raka i miażdżycy.
Także jedzmy jarmuż. Na zdrowie!
- jarmuż w dowolnej ilości
- sól
- szczypta brązowego cukru (można pominąć)
- oliwa z oliwek
- ewentualnie przyprawy - np. chili lub słodka papryka
Jarmuż myję, osuszam i rwę na mniejsze, równe kawałki (grubsze łodygi odcinam).
Całość wkładam do miski i skrapiam oliwą. Dodaję sól, cukier i ewentualnie przyprawy. Dokładnie mieszam.
Jarmuż układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, starając się by poszczególne kawałki nie nachodziły na siebie. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C (termoobieg) na ok. 7-10 min. Cała trudność polega na tym, że trzeba jarmużu pilnować, gdyż szybko się przypala. Gotowy jest chrupki, szeleszczący i ma nadal piękny zielony kolor.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/01/jarmuz_13.html