Wykonanie
Każdy z nas wie, że zima nie jest łaskawa dla naszej figury. To właśnie w tym czasie najczęściej tyjemy. Długie wieczory spędzane przed komputerem czy telewizorem sprzyjają serwowaniu sobie kolejnych "małych przekąsek", mających zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Dodatkowo brak słońca, zimno namawia nas, abyśmy rozpieszczali nasze organizmy kolejną porcją
czekolady. Oczywiście, nie namawiam nikogo do głodowania, czy odchudzania. Jedźmy z głową, zdrowo, a otyłość nam nie grozi.Moim patentem na "małą telewizorową przekąskę" są
chipsy z
jarmużu. Nie tylko są smaczne i zdrowe, ale posiadają bardzo mało kalorii. W porównaniu do
chipsów robionych z innych warzyw, te z
jarmużu robi się błyskawicznie. Kolejnym ich plusem jest to, że
jarmuż jest łatwo dostępny zimą. Dodatkowo posiada m.in. bardzo dużo chlorofilu, który ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, sprzyja gojeniu się ran, a wielu twierdzi, że wspomaga leczenie
raka i miażdżycy.Także jedzmy
jarmuż. Na zdrowie!
-
jarmuż w dowolnej ilości-
sól- szczypta
brązowego cukru (można pominąć)-
oliwa z oliwek- ewentualnie
przyprawy - np.
chili lub
słodka paprykaJarmuż myję, osuszam i rwę na mniejsze, równe kawałki (grubsze łodygi odcinam).Całość wkładam do miski i skrapiam
oliwą. Dodaję
sól,
cukier i ewentualnie
przyprawy. Dokładnie mieszam.
Jarmuż układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, starając się by poszczególne kawałki nie nachodziły na siebie. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C (termoobieg) na ok. 7-10 min. Cała trudność polega na tym, że trzeba
jarmużu pilnować, gdyż szybko się przypala. Gotowy jest chrupki, szeleszczący i ma nadal piękny zielony kolor.Smacznego!