ßßß Cookit - przepis na Piatek z rybą, czyli łosoś teriyaki z salsą z mango

Piatek z rybą, czyli łosoś teriyaki z salsą z mango

nazwa

Wykonanie

Nareszcie nadchodzi weekend. Tydzień był dla mnie bardzo intensywny, więc z miłą chęcią odpocznę i zwolnię tempo. Dziś spotkanie z przyjaciółmi, dawno niewidzianymi a jutro lenistwo w rodzinnym, ukochanym gronie, ahhhh. Na pewno pojawią się jakieś kulinarne czary.
A dziś piątkowy przepis z cyklu "Polaku jedz rybę". Łosoś teriyaki, mój ulubiony! Zapraszam.
Skład:
2 filety z łososia
Marynata do łososia:
1/2 szklanki sosu teriyaki
sok z 1/2 limonki
1 łyżka miodu
1 wyciśnięty ząbek czosnku
1łyżeczka startego świeżego imbiru
Salsa z mango:
1 dojrzałe mango
1 łyżeczka octu ryżowego
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka płatków chili
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
oraz
1 łyżka ziaren sezamu
ryż naturalny
Jak to zrobić:
1. Mieszamy składniki marynaty i wkładamy do niej łososia. Odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce. Jeśli wstawiacie do lodówki to przed smażeniem należy łososia pozostawić w temperaturze pokojowej do 'ocieplenia'. W międzyczasie wstawiamy ryż do osolonej wody.
2. Kroimy mango w drobną kostkę, dodajemy ocet ryżowy, sok z limonki, cukier, płatki chili i posiekana świeżą miętę. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.
3. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu.
4. Na rozgrzanej patelni grillowej (bądź na grillu jeśli pozwala na to pogoda) smażymy łososia skórą do dołu przez około 5 min. Przekręcamy rybe i grillujemy kolejne 3-4 min, do czasu aż łosoś będzie gotowy. Musi być różowy w środku, miękki i soczysty. Przesmażony i suchy łosoś nie jest naszym celem.
Pozostałą marynatę zlewamy do rondelka i podgrzewamy do czasu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
5. Rybę polewamy sosem, posypujemy prażonym sezamem, podajemy z ryżem i salsą z mango.
Mały amator rybki nie mógł się już doczekać:)
Pysznego weekendu kochani
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2012/10/piatek-z-ryba-czyli-osos-teriyaki-z.html