Wykonanie
Nareszcie nadchodzi weekend. Tydzień był dla mnie bardzo intensywny, więc z miłą chęcią odpocznę i zwolnię tempo. Dziś spotkanie z przyjaciółmi, dawno niewidzianymi a jutro lenistwo w rodzinnym, ukochanym gronie, ahhhh. Na pewno pojawią się jakieś kulinarne czary.A dziś piątkowy przepis z cyklu "Polaku jedz
rybę".
Łosoś teriyaki, mój ulubiony! Zapraszam.Skład:2 filety z
łososiaMarynata do
łososia:1/2 szklanki
sosu teriyakisok z 1/2
limonki1 łyżka
miodu1 wyciśnięty ząbek
czosnku1łyżeczka startego świeżego
imbiruSalsa z
mango:1 dojrzałe
mango1 łyżeczka
octu ryżowegosok z 1/2
limonki1 łyżeczka
brązowego cukru1 łyżka
płatków chili1 łyżka posiekanej świeżej
miętyoraz1 łyżka ziaren
sezamuryż naturalnyJak to zrobić:1. Mieszamy składniki marynaty i wkładamy do niej
łososia. Odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce. Jeśli wstawiacie do lodówki to przed smażeniem należy
łososia pozostawić w temperaturze pokojowej do 'ocieplenia'. W międzyczasie wstawiamy
ryż do osolonej
wody.2. Kroimy
mango w drobną kostkę, dodajemy
ocet ryżowy,
sok z limonki,
cukier,
płatki chili i posiekana świeżą
miętę. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.3. Na suchej patelni prażymy ziarna
sezamu.4. Na rozgrzanej patelni grillowej (bądź na grillu jeśli pozwala na to pogoda) smażymy
łososia skórą do dołu przez około 5 min. Przekręcamy
rybe i grillujemy kolejne 3-4 min, do czasu aż
łosoś będzie gotowy. Musi być różowy w środku, miękki i soczysty. Przesmażony i suchy
łosoś nie jest naszym celem.Pozostałą marynatę zlewamy do rondelka i podgrzewamy do czasu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.5.
Rybę polewamy sosem, posypujemy prażonym
sezamem, podajemy z
ryżem i salsą z
mango.
Mały amator
rybki nie mógł się już doczekać:)
Pysznego weekendu kochaniH.