Wykonanie
Uwielbiam!Zdecydowanie. Moja mama często robiła kluski (bądź, jak niektórzy określają pierogi) leniwe. Zawsze wydawało mi się to bardzo skomplikowane… Z racji tego, że jestem niestety daleko od mamy i nie
mogę wpaść na obiad, postanowiłam zrobić je sama. I okazały się całkiem proste i wyszły na prawdę dobrze.

Składniki (na ok 40 klusek):ok 200 g ugotowanych, ostudzonych
ziemniaków (to ok 5 średnich
ziemniaków)*ok 200 g
białego sera1
jajko1
cebula1 łyżka
masłaok pół kubka (do całego kubka)
mąki pszennejsól,
pieprzDodatki: ulubiona surówka (u mnie z
białej kapusty i
marchewki, ale pasuje też mizeria, albo można zajadać same)*
ziemniaki najlepiej ugotować np. dzień wcześniejPrzygotowanie:Na patelni rozgrzać
masło,
cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Smażyć kilka minut aż będzie lekko złocista.
Ziemniaki dokładnie rozdrobnić razem z
białym serem (najlepiej w prasce do
ziemniaków, ale można też to zrobić widelcem). Wrzucić
cebulę, doprawić do smaku sporą ilością
soli i
pieprzu (najlepiej spróbować czy ciasto jest odpowiednio doprawione). Następnie dodać
jajko i
mąkę oraz zagnieść jednolite ciasto. Ilość
mąki zależy od tego jakie mamy
ziemniaki i jaki mamy
ser, ciasto powinno dać się dość łatwo zagnieść i się nie rozpadać, ale nie powinno też być zbyt twarde. Ciasto dzielimy na kilka części i z każdej z nich lepimy kulkę a później na podsypanym
mąką blacie rolujemy wałeczek – powinien
mieć średnicę ok 2 cm. Pod skos odkrawamy ok 1 cm grubości kawałki ciasta (powinno się łatwo odkrawać, jeśli ciasto zbytnio się klei należy dodać więcej
mąki). Te same czynności powtarzamy z resztą ciasta. W garnku zagotowujemy
wodę, solimy i wrzucamy kopytka (nie wszystkie naraz! powinny
mieć sporo miejsca żeby się nie posklejały) i gotujemy to czasu aż wypłyną na wierzch. Ja lubię kluski leniwe prosto z
wody lekko polane
masłem, ale można też je przysmażyć na
maśle, aby były rumiane (to najlepszy sposób na odgrzanie ich następnego dnia), można też serwować np. ze skwarkami albo posypane
serem – wedle upodobańPierogi leniwe można przygotować też na słodko i zamiast
soli i
pieprzu dać
cukier, i wtedy można je serwować np. ze
śmietaną, albo po prostu z
cukrem lub przysmażoną na
maśle bułką tartą.



