Jak każdy wie kasza jest bardzo zdrowaDlatego też u mnie w kuchni występuje w różnych daniach! Tym razem zapraszam was na kaszę podaną z jarmużem, pieczarkami i szpinakiem z lekko orientalnymi smakami: sosem sojowym i sokiem z limonki. Zapewniam, że doskonale to się razem komponuje!Składniki: na około 3-4 porcje:pół kubka kaszy jęczmiennej (można użyć innej ulubionej)około 200 g pieczarek2 ząbki czosnku1 czerwona cebulajarmuż (około 200 g)świeży szpinak (około 100 g)pęczek szczypiorkuokoło 6 łyżek sosu sojowegosok z jednej limonki lub cytrynypieprz lub płatkichilliłyżka oleju roślinnegosezamPrzygotowanie:Kaszę gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wszystko podsmażamy lekko na patelni z olejem roślinnym (aż cebulką lekko się zeszkli). Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zmiękną (zajmie to około 10 minut). Po tym czasie wlewamy sos sojowy, sok z limonki, dodajemy płatkichilli, następnie jarmuż oraz szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy i jak liście lekko zwiędną dodajemy kaszę oraz posiekany szczypiorek z cebulką. Danie zostawiamy jeszcze na ogniu mieszając aż do czasu kiedy kasza wchłonie cały sos (kilka minut).Wierzch posypujemy sezamem i zjadamy.Uwagi:Można użyć innej kaszy, ja akurat w sklepie znalazłam jęczmienną, ale równie dobrze będzie pasował np. pęczak.Ja zjadłam kaszę z warzywami jako dodatek do steku (jak zrobić stek przeczytacie np tu). Oczywiście taką kaszę można traktować również jako danie samo w sobie.