ßßß Cookit - przepis na Kasza z jarmużem i pieczarkami lekko orientalnie

Kasza z jarmużem i pieczarkami lekko orientalnie

nazwa

Wykonanie

Jak każdy wie kasza jest bardzo zdrowa
Dlatego też u mnie w kuchni występuje w różnych daniach! Tym razem zapraszam was na kaszę podaną z jarmużem, pieczarkami i szpinakiem z lekko orientalnymi smakami: sosem sojowym i sokiem z limonki. Zapewniam, że doskonale to się razem komponuje!
Składniki: na około 3-4 porcje:
pół kubka kaszy jęczmiennej (można użyć innej ulubionej)
około 200 g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
jarmuż (około 200 g)
świeży szpinak (około 100 g)
pęczek szczypiorku
około 6 łyżek sosu sojowego
sok z jednej limonki lub cytryny
pieprz lub płatki chilli
łyżka oleju roślinnego
sezam
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wszystko podsmażamy lekko na patelni z olejem roślinnym (aż cebulką lekko się zeszkli). Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zmiękną (zajmie to około 10 minut). Po tym czasie wlewamy sos sojowy, sok z limonki, dodajemy płatki chilli, następnie jarmuż oraz szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy i jak liście lekko zwiędną dodajemy kaszę oraz posiekany szczypiorek z cebulką. Danie zostawiamy jeszcze na ogniu mieszając aż do czasu kiedy kasza wchłonie cały sos (kilka minut).
Wierzch posypujemy sezamem i zjadamy.
Uwagi:
Można użyć innej kaszy, ja akurat w sklepie znalazłam jęczmienną, ale równie dobrze będzie pasował np. pęczak.
Ja zjadłam kaszę z warzywami jako dodatek do steku (jak zrobić stek przeczytacie np tu). Oczywiście taką kaszę można traktować również jako danie samo w sobie.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/kasza-z-jarmuzem-i-pieczarkami-lekko-orientalnie