Wykonanie
Bardzo lubię
makaron, zwłaszcza w połączeniu ze
szpinakiem. Jeśli dodać do tego upieczoną
rybę, mamy obiad idealny. :-) Lekki, sycący, zdrowy i smaczny. Używam
makaronu pełnoziarnistego, który ma bardziej wyrazisty smak niż zwykły
makaron.
200g
makaronupęczek
świeżego szpinaku1
czerwona cebula1 ząbek
czosnku1 filet z
łososia1/2
cytrynyolejsól,
pieprz1.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.2.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Dodajemy posiekany
szpinak, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól i
pieprz. Dusimy do wyparowania
wody, po czym łączymy z ugotowanym
makaronem.3. Na drobnych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2
cytryny.
Łososia nacieramy
solą,
pieprzem i startą skórką. Obficie skrapiamy
sokiem z cytryny.4.
Rybę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.5. Na talerzu układamy
makaron ze
szpinakiem a na to pokrojone kawałki
ryby.