Wykonanie
Świeży szpinak smakuje dużo lepiej niż mrożony. Warto korzystać z niego kiedy jest dostępny na bazarach. W tej prostej wersji smakuje doskonale a przepis obrazuje, że nie trzeba wymyślnych składników by było pysznie a przy okazji zdrowo. To moja ulubiona, kolacyjna wersja
makaronu ze
szpinakiem, w której więcej
szpinaku niż
makaronu. ;-)

200g
makaronu1 pęczek
świeżego szpinaku1 średniej wielkości
czerwona cebula2 ząbki
czosnkusól,
pieprzoliwa do smażenia1.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.2. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Smażymy kilka minut.3.
Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi, siekamy niezbyt drobno, dorzucamy na patelnię. Dusimy kilka minut aż zmniejszy objętość, po czym doprawiamy
solą,
pieprzem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.4. Na patelnię dodajemy ugotowany
makaron, mieszamy.