Wykonanie
Makaron można przyrządzić na tysiąc sposobów, w moim domu najczęściej robimy go tak. Przygotowanie całego dania trwa tyle, ile ugotowanie
makaronu. Swój niepowtarzalny, wyrazisty smak sos zawdzięcza gorgonzoli, która jest składnikiem najbardziej wyczuwalnym.Potrawa sprawdza się w ciągu tygodnia, kiedy każda minuta jest na wagę złota, jak i podczas specjalnych okazji, gdy chcemy przyrządzic coś specjalnego.Danie można podać bez pieczonego
łososia, wówczas sosu starczy dla 3 osób.Składniki (na 4 porcje):4 porcje
makaronu1 płat
łososia2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę3
cebule szalotki, pokrojon w kostkę250 g
świżego szpinaku200 ml kwaśnej
śmietany100 g gorgonzoli piccante1 suszona papryczka
cayenneolejplasterki
cytrynysól, świezo zmielony
pieprzpłatki migdałowe, świeża
pietruszka (opcjonalnie)Wykonanie:
Łososia posolić, popieprzyć, obłożyć plasterkami
cytryny, zawinąć w folię i piec 15-20 minut w 180 stopniach.Podczas gdy
łosoś się piecze, przygotować sos. Na rozgrzanym
oleju podsmażyć
czosnek i
cebulę. Dodać
szpinak, kiedy puści
wodę wlać
śmietanę, i pokruszyć gorgonzolę oraz papryczkę
cayenne. Zmniejszyć ogień i mieszać od czasu do czasu, aż
ser się rozpuści. Sos do smaku doprawić
solą i
pieprzem.
Makaron przykryć sosem, na wierzchu ułożyć kawałki
łososia. Całość posypać
płatkami migdałowymi i świeżą
pietrzuszką.Smacznego!