ßßß
Składniki (na ok 20 gołąbków):500-600 g mięsa mielonego (ja dałam wołowe, ale równie dobrze może być wieprzowe albo z indyka)grzyby leśne*1 kubek suchej kaszy gryczanej (najlepiej namoczyć ją wcześniej przez około godzinę)1 czerwona cebula1-2 łyżki masła1 spora kapustaok 100 ml śmietany (używam do zup i sosów)3 łyżeczki mąkiprzyprawy: tymianek, majeranek, sól, pieprz, bazyliabulion do zalania gołąbków (chociaż ja dałam po prostu wodę oraz wodę z moczenia grzybów)Dodatki: ulubiona sałatka, pieczywo lub ziemniaki* Jeśli chodzi o grzyby jest tutaj pewna dowolność… Ja użyłam ok kubka namoczonych na noc suszonych grzybów do tego ok 250 g świeżych grzybów. Najlepiej sprawdzą się oczywiście leśne grzyby, a nie pieczarki.Przygotowanie:Do sporej miski wrzucamy kaszę gryczaną i mięso mielone. Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy masło. Wszystkie grzyby jakie mamy kroimy w drobną kostkę (jeśli używaliśmy grzybów suszonych, należy oczywiście zostawić wodę w której się moczyły!). Na patelnię wrzucamy cebulę i ok 1/3 grzybów, wszystko smażymy kilka minut aż cebula się zeszkli a grzyby puszczą i odparują wodę – przerzucamy do farszu. Farsz należy dość porządnie doprawić, wiem, że jest to ciężkie, gdyż nie możemy go spróbować, ale nie należy się bać przypraw (mi np. wyszedł nie bardzo doprawiony i później musiałam dosolić :p). Następnie na maśle smażymy lekko resztę grzybów i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, odstawiamy na bok. Kapustę nacinamy nożem przy głąbie (tak aby liście mogły spokojnie się odrywać) i wkładamy do garnka z wodą, wszystko gotujemy i pojedynczo, delikatnie odrywamy i wyjmujemy liście, przekładając je od razu do zimnej wody. (Pierwsze kilka liści jest z reguły dziurawe, więc nie nadają się żeby zawinąć w nie farsz, ale nie należy ich wyrzucać – zostaną ułożone na dnie garnka, żeby zapobiec ew. lekkiemu przypaleniu się gołąbków.) Następnie zawijamy farsz w liście kapusty (jeśli mają one bardzo twardą łodygę, można ją lekko odkroić). Układamy na dole, na środku liścia ok czubatej łyżki farszu, następnie składamy boki i zwijamy.Na dnie garnka układamy duże liście kapusty, następnie warstwami układamy dość ciasno gołąbki. Wszystko zalewamy wodą z moczenia grzybów oraz bulionem albo wodą (najlepiej ją wcześniej lekko osolić i trochę doprawić). Wrzucamy resztę podsmażonych grzybów, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 1-1,5 godziny (aż kapusta będzie miękka).Następnie odlewamy cały powstały sos i przelewamy go do oddzielnego garnka. Przelewamy kilka łyżek sosu do oddzielnego naczynia i dokładnie rozmieszujemy w nim mąkę, przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy śmietanę. Wszystko zagotowujemy (sos powinien zgęstnieć) i ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Powstałym sosem zalewamy z powrotem gołąbki i gotoweGołąbki najlepiej smakują gorące z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków. Bardzo łatwo je odgrzać na drugi dzień, po prostu należy wszystko zagotować.


