Wykonanie
Gołąbki – tradycyjna polska potrawa. Myślę, że prawie każdy zna przepis na to danie, może od mamy albo od babci…Ostatnio jakoś bardziej tęsknie za domem… Jeszcze nie wyjeżdżałam na tak długo, żeby nie widzieć swoich
bliskich… Zawsze wracałam minimum raz na dwa miesiące, a teraz już ponad 2,5 miesiąca jestem tutaj i
wrócę dopiero na Święta… Dlatego też postanowiłam jakoś przypomnieć sobie dom i ugotowałam gołąbkiMoja mama robi przepyszne i to od niej zaczerpnęłam inspirację na ten przepis. Typowe gołąbki są jednak z
ryżem i
sosem pomidorowym, ja natomiast dałam
kaszę i przygotowałam aromatyczny
sos grzybowy.

Składniki (na ok 20 gołąbków):500-600 g
mięsa mielonego (ja dałam wołowe, ale równie dobrze może być wieprzowe albo z
indyka)
grzyby leśne*1 kubek suchej
kaszy gryczanej (najlepiej namoczyć ją wcześniej przez około godzinę)1
czerwona cebula1-2 łyżki
masła1 spora
kapustaok 100 ml
śmietany (używam do zup i
sosów)3 łyżeczki
mąkiprzyprawy:
tymianek,
majeranek,
sól,
pieprz,
bazyliabulion do zalania gołąbków (chociaż ja dałam po prostu
wodę oraz
wodę z moczenia
grzybów)Dodatki: ulubiona
sałatka,
pieczywo lub
ziemniaki* Jeśli chodzi o
grzyby jest tutaj pewna dowolność… Ja użyłam ok kubka namoczonych na noc
suszonych grzybów do tego ok 250 g świeżych
grzybów. Najlepiej sprawdzą się oczywiście leśne
grzyby, a nie
pieczarki.Przygotowanie:Do sporej miski wrzucamy
kaszę gryczaną i
mięso mielone.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy
masło. Wszystkie
grzyby jakie mamy kroimy w drobną kostkę (jeśli używaliśmy
grzybów suszonych, należy oczywiście zostawić
wodę w której się moczyły!). Na patelnię wrzucamy
cebulę i ok 1/3
grzybów, wszystko smażymy kilka minut aż
cebula się zeszkli a
grzyby puszczą i odparują
wodę – przerzucamy do farszu. Farsz należy dość porządnie doprawić, wiem, że jest to ciężkie, gdyż nie możemy go spróbować, ale nie należy się bać przypraw (mi np. wyszedł nie bardzo doprawiony i później musiałam dosolić :p). Następnie na
maśle smażymy lekko resztę
grzybów i przyprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami, odstawiamy na bok.
Kapustę nacinamy nożem przy głąbie (tak aby liście mogły spokojnie się odrywać) i wkładamy do garnka z
wodą, wszystko gotujemy i pojedynczo, delikatnie odrywamy i wyjmujemy liście, przekładając je od razu do zimnej
wody. (Pierwsze kilka liści jest z reguły dziurawe, więc nie nadają się żeby zawinąć w nie farsz, ale nie należy ich wyrzucać – zostaną ułożone na dnie garnka, żeby zapobiec ew. lekkiemu przypaleniu się gołąbków.) Następnie zawijamy farsz w liście
kapusty (jeśli mają one bardzo twardą łodygę, można ją lekko odkroić). Układamy na dole, na środku liścia ok czubatej łyżki farszu, następnie składamy boki i zwijamy.Na dnie garnka układamy duże liście
kapusty, następnie warstwami układamy dość ciasno gołąbki. Wszystko zalewamy
wodą z moczenia
grzybów oraz
bulionem albo
wodą (najlepiej ją wcześniej lekko osolić i trochę doprawić). Wrzucamy resztę podsmażonych
grzybów, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 1-1,5 godziny (aż
kapusta będzie miękka).Następnie odlewamy cały powstały sos i przelewamy go do oddzielnego garnka. Przelewamy kilka łyżek sosu do oddzielnego naczynia i dokładnie rozmieszujemy w nim
mąkę, przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy
śmietanę. Wszystko zagotowujemy (sos powinien zgęstnieć) i ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Powstałym sosem zalewamy z powrotem gołąbki i gotoweGołąbki najlepiej smakują gorące z dodatkiem
pieczywa lub
ziemniaków. Bardzo łatwo je odgrzać na drugi dzień, po prostu należy wszystko zagotować.



