Wykonanie
Nie wiem jak to się mogło stać, że na moim
koperkowym blogu do tej
pory nie zamieściłam przepisu na najbardziej
koperkową potrawę świata, jaką jest oczywiście zupa koperkowa. Zup
koperkowych jest wiele, ale jeden przepis jest szczególny, bo pochodzi z gazety wydanej w lipcu 1913 roku! Znalazłam go na bardzo fajnym portalu 100 lat temu.pl . Zupa koperkowa .
Sezonowa zupa koperkowaDobrą garstkę świeżego aromatycznego drobno posiekanego
koperku udusić z łyżką
masła,
mieć przygotowany dobry rosół, na jedną osobę wziąść najmniej łyżkę
śmietany z dodaniem małej ilości
mąki,
śmietane tę sparzyć gorącym rosołem, dodać
koperek,zagotować na wydaniu, do wazy gdzie ma być zlana zupa rozbić z małą łyżeczką
wody zimnej kilka
żółtek licząc jedno
żółtko na osobę i wlać gorącą zupę do wazy— do zupy tej
daje się
kaszkę pokrajaną w kostkę lub grzaneczki.Nasz Dom (Tygodnik mód i powieści) 5/11-07-1913ŹródłoSkładniki:Pęczek
koperkuŁyżka
masła klarowanego3 łyżki
śmietany1 łyżeczka
mąki1 litr
bulionu3
żółtka1 łyżeczka zimnej
wodyGrzanki z czerstwego
pieczywaWykonanie:Posiekany
koperek podsmażamy przez parę minut na łyżce
masła.
Śmietanę mieszamy z
mąką i zalewamy gorącym
bulionem, dokładnie mieszamy i dodajemy
koperek z
masłem. Po dokładnym wymieszaniu zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Do wazy wbijamy 3
żółtka ze sparzonych wcześniej
jajek. Dolewamy zimną
wodę i całość roztrzepujemy.
Żółtka zalewamy gorącą zupą, mieszamy i wlewamy do talerzy. Podajemy z grzankami.więcej stuletnich przepisów znajdziecie na 100lattemu .pl