ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka z dynią i grzybami

Polędwiczka z dynią i grzybami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 polędwiczka wieprzowa
1/2 cebuli
150 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
150 g grzybów (dowolnych: kurek, borowików, pieczarek)
1/4 szklanki wina białego wytrawnego
1 szklanka bulionu
oliwa, masło
natka pietruszki
kilka łyżek śmietanki kremówki
1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
Do podania:
sałata ze śmietaną, ogórkiem i papryką
kasza gryczana, jęczmienna, ziemniaki
Przygotowanie
Polędwiczkę pokroić na plastry, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, wymieszać z łyżką oliwy i zostawić do zamarynowania na godzinę (jeśli oczywiście mamy czas).
Na dużej patelni na większym ogniu na łyżce oliwy obsmażyć doprawione plasterki polędwiczki (po 2 minuty z każdej strony aż będą lekko zrumienione).
Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć mieszając co chwilę, przez ok. 2-3 minuty aż cebula zmięknie. Dodać dynię i znów razem podsmażyć mieszając. Dodać łyżkę masła oraz umyte i pokrojone na plasterki grzyby i ponownie podsmażyć. Wlać wino, wygotować je, następnie wlać gorący bulion i zagotować.
Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż dynia będzie miękka. Na 2 minuty przed końcem dodać posiekaną natkę pietruszki.
Dodać śmietankę. Jeśli sos nie jest gęsty można zagęścić go mąką (wcześniej wymieszać z kilkoma łyżkami wody i wywaru z gulaszu), chwilę pogotować.
Wskazówki
Jeśli pogotujemy danie dłużej dynia rozpadnie się i utworzy pomarańczowy dyniowy sos.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/poledwiczka-z-dynia-i-grzybami