Wykonanie
Składniki2 porcje1 polędwiczka wieprzowa1/2
cebuli150 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)150 g
grzybów (dowolnych:
kurek,
borowików,
pieczarek)1/4 szklanki
wina białego wytrawnego1 szklanka
bulionuoliwa,
masłonatka pietruszkikilka łyżek
śmietanki kremówki1 łyżeczka
mąki (opcjonalnie)Do podania:
sałata ze
śmietaną,
ogórkiem i
paprykąkasza gryczana, jęczmienna,
ziemniakiPrzygotowaniePolędwiczkę pokroić na plastry, doprawić
solą,
pieprzem i
tymiankiem, wymieszać z łyżką
oliwy i zostawić do zamarynowania na godzinę (jeśli oczywiście mamy czas).Na dużej patelni na większym ogniu na łyżce
oliwy obsmażyć doprawione plasterki
polędwiczki (po 2 minuty z każdej strony aż będą lekko zrumienione).Dodać pokrojoną w kosteczkę
cebulę i smażyć mieszając co chwilę, przez ok. 2-3 minuty aż
cebula zmięknie. Dodać
dynię i znów razem podsmażyć mieszając. Dodać łyżkę
masła oraz umyte i pokrojone na plasterki
grzyby i ponownie podsmażyć. Wlać
wino, wygotować je, następnie wlać gorący
bulion i zagotować.Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż
dynia będzie miękka. Na 2 minuty przed końcem dodać posiekaną
natkę pietruszki.Dodać
śmietankę. Jeśli sos nie jest gęsty można zagęścić go
mąką (wcześniej wymieszać z kilkoma łyżkami
wody i
wywaru z gulaszu), chwilę pogotować.WskazówkiJeśli pogotujemy danie dłużej
dynia rozpadnie się i utworzy
pomarańczowy dyniowy sos.