Wykonanie
Składniki4 porcje700 g
łopatki wieprzowej1
cebula1 łyżka
oliwy1 łyżka
masła2 ząbki
czosnkupo 1/2 łyżeczki słodkiej i
ostrej papryki w proszku1 łyżeczka
tymianku2 szklanki
bulionu lub
wody300 g dyni (ważonej ze skórą)200 g
grzybów (leśnych lub
pieczarek)1/3 szklanki
białego wina wytrawnego2 łyżki posiekanej
natki pietruszki4 łyżki
śmietanki kremówki1/2 łyżki
mąkiPrzygotowanie
Mięso pokroić na nieduże kawałeczki.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić w garnku na łyżce
oliwy. Dodać
mięso, doprawić
solą i
pieprzem i dokładnie obsmażyć na większym ogniu. Dodać
masło, przepołowiony
czosnek,
paprykę w proszku i
tymianek i chwilę razem podsmażyć.Wlać
wino i gotować przez ok. 2 minuty. Wlać gorący
bulion lub
wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości
mięsa przez ok. 1 godzinę i 15 minut. W międzyczasie doprawić
pieprzem oraz w razie potrzeby
solą.Wykroić potrzebny kawałek z dyni. Usunąć pestki, obrać skórę, miaższ pokroić w kostkę. Dodać do gulaszu, wymieszać i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.Dodać pokrojone na plasterki
grzyby, wymieszać i gotować przez ok. 5 minut . Dodać posiekaną
natkę pietruszki.
Śmietankę wymieszać z 4 łyżkami zimnej
wody, 4 łyżkami
wywaru z gulaszu oraz z
mąką. Mieszankę wlać do gulaszu, wymieszać i na wolnym ogniu gotować przez ok. 3 minuty.Propozycja podania
kasza gryczana /
kasza jęczmienna