Wykonanie
Risotto - włoskie danie, o charakterystycznej kremowej konsystencji. Przygotowywane z dodatkiem
wina i
serem jest idealnym daniem na obiad lub kolacje. U mnie dodatki stanowią
pieczarki,
szpinak i
suszone pomidory. Risotto nie jest trudne w przygotowaniu i warte jest każdej minuty, którą stoimy przy garnku pilnując
ryżu. Polecam, bo jedzenie tego risotto to sama przyjemność! Źródło .Risotto z
grzybami i
suszonymi pomidorami/ danie dla 5 osób/3 łyżki
oliwy60 g
masła2
cebule, posiekaneok. 400 g
pieczarek, pokroić w plastry2 duże ząbki
czosnku400 g
ryżu arborio (do risotto)125 ml białego
wytrawnego wina250 ml
wody10
suszonych pomidorów1 litr +250 ml
bulionu6 łyżek posiekanej
natki pietruszki60 g startego
żółtego sera (na najmniejszych oczkach tarki)200 g świeżych liści
szpinakuPonieważ przy przygotowaniu risotto czas
miedzy kolejnymi etapami jest dość krótki, najlepiej przygotować/ umyć/ pokroić sobie wszystko wcześniej i położyć pod ręką.
Pomidory (jeśli nie są w zalewie) zalewamy wrzącą
wodą i zostawiamy na kilka minut, aż zmiękną. Następnie odsączamy i kroimy na kawałki.
Szpinak płuczemy
wodą i zostawimy na durszlaku.W szerokim garnku rozgrzać
oliwę z
masłem. Dodać posiekaną
cebulę i smażyć przez ok. 5 minut, aż zmięknie. Następnie dodać umyte i pokrojone w talarki
pieczarki oraz pokrojony na drobno
czosnek. Smażyć przez ok 3 minuty (przy tej ilości
pieczarek, dałam im nieco więcej czasu na podsmażenie).Dodać
ryż (uwaga, nie płuczemy wcześniej
ryżu wcześniej w wodzie, by nie pozbyć się
skrobi, która nada daniu charakterystyczną zawiesistą konsystencję). Do garnka wlewamy też
wino i
wodę. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż
wino i
woda wchłoną w
ryż.Następnie dodajemy pokrojone
pomidory i dolewamy szklankę
bulionu. Gotujemy do wchłonięcia płynu, od czasu do czasu mieszamy, by
ryż nie przywarł do dna. Następnie znowu dolewamy szklankę
bulionu i gotujemy do wchłonięcia płynu. Powtarzamy, aż wykorzystamy cały
bulion.Do
ryżu dodajemy posiekaną
natkę pietruszki i połowę
sera. Dodajemy
szpinak i gotujemy kilka minut, aż
szpinak zmięknie.Podajemy gorące, posypane
startym serem. Można podać z ciabattą (lub innym
pieczywem), ja podałam z wytrawnymi muffinami (przepis podany będzie w tym tygodniu na blogu).
Inne propozycje przygotowania risotto możecie zobaczyć u: Shinju, Mirabelki,
Maggie, Panny Malwinny, Tomka, Dobromiły, Ani i Siaśki . Każdy z nas w swojej kuchni, w ramach wspólnego wirtualnego kucharzenia, przygotował inne risotto, na pewno więc znajdziecie idealny przepis dla siebie :)