ßßß Cookit - przepis na Pyszne risotto

Pyszne risotto

nazwa

Wykonanie

Risotto - włoskie danie, o charakterystycznej kremowej konsystencji. Przygotowywane z dodatkiem wina i serem jest idealnym daniem na obiad lub kolacje. U mnie dodatki stanowią pieczarki, szpinak i suszone pomidory. Risotto nie jest trudne w przygotowaniu i warte jest każdej minuty, którą stoimy przy garnku pilnując ryżu. Polecam, bo jedzenie tego risotto to sama przyjemność! Źródło .
Risotto z grzybami i suszonymi pomidorami
/ danie dla 5 osób/
3 łyżki oliwy
60 g masła
2 cebule, posiekane
ok. 400 g pieczarek, pokroić w plastry
2 duże ząbki czosnku
400 g ryżu arborio (do risotto)
125 ml białego wytrawnego wina
250 ml wody
10 suszonych pomidorów
1 litr +250 ml bulionu
6 łyżek posiekanej natki pietruszki
60 g startego żółtego sera (na najmniejszych oczkach tarki)
200 g świeżych liści szpinaku
Ponieważ przy przygotowaniu risotto czas miedzy kolejnymi etapami jest dość krótki, najlepiej przygotować/ umyć/ pokroić sobie wszystko wcześniej i położyć pod ręką.
Pomidory (jeśli nie są w zalewie) zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na kilka minut, aż zmiękną. Następnie odsączamy i kroimy na kawałki. Szpinak płuczemy wodą i zostawimy na durszlaku.
W szerokim garnku rozgrzać oliwę z masłem. Dodać posiekaną cebulę i smażyć przez ok. 5 minut, aż zmięknie. Następnie dodać umyte i pokrojone w talarki pieczarki oraz pokrojony na drobno czosnek. Smażyć przez ok 3 minuty (przy tej ilości pieczarek, dałam im nieco więcej czasu na podsmażenie).
Dodać ryż (uwaga, nie płuczemy wcześniej ryżu wcześniej w wodzie, by nie pozbyć się skrobi, która nada daniu charakterystyczną zawiesistą konsystencję). Do garnka wlewamy też wino i wodę. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż wino i woda wchłoną w ryż.
Następnie dodajemy pokrojone pomidory i dolewamy szklankę bulionu. Gotujemy do wchłonięcia płynu, od czasu do czasu mieszamy, by ryż nie przywarł do dna. Następnie znowu dolewamy szklankę bulionu i gotujemy do wchłonięcia płynu. Powtarzamy, aż wykorzystamy cały bulion.
Do ryżu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i połowę sera. Dodajemy szpinak i gotujemy kilka minut, aż szpinak zmięknie.
Podajemy gorące, posypane startym serem. Można podać z ciabattą (lub innym pieczywem), ja podałam z wytrawnymi muffinami (przepis podany będzie w tym tygodniu na blogu).
Inne propozycje przygotowania risotto możecie zobaczyć u: Shinju, Mirabelki, Maggie, Panny Malwinny, Tomka, Dobromiły, Ani i Siaśki . Każdy z nas w swojej kuchni, w ramach wspólnego wirtualnego kucharzenia, przygotował inne risotto, na pewno więc znajdziecie idealny przepis dla siebie :)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/02/Pyszne-risotto.html