ßßß Cookit - przepis na Risotto pieczarkowe

Risotto pieczarkowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 szklanka ryżu arborio
25dkg pieczarek
4 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
oliwa
przyprawy: sól, pieprz
Pieczarki i cebulę kroję w plasterki. Smażę na odrobinie oliwy, aż będą rumiane. Przekładam do miseczki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wsypuje cebulę i czosnek, krótko smażę do zeszklenia. Następnie wsypuje ryż i smażę około minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Wlewam stopniowo bulion do ryżu – każdą następną łyżkę wlewam dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Risotto mieszam cały czas- przez około 20 minut.
Pod koniec gotowania dorzucam pieczarki i gotuje na małym ogniu.
Odstawiam patelnie z risotto z ognia, dodaje masło i dokładnie mieszam.
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/05/risotto-pieczarkowe.html