ßßß Cookit - przepis na Risotto z pieczarkami i winem Celebro

Risotto z pieczarkami i winem Celebro

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu dostałam możliwość wypróbowania win firmy Celebro. Na początku podchodziłam do tego sceptycznie, ponieważ bardzo rzadko używam do dań win, ale oferta wydawała mi się bardzo w porządku, więc zaryzykowałam. Na pierwszy ogień poszło wino Celebro France (białe, półwytrawne), które idealnie skomponowało się z poniższą potrawą.Więc informacji na temat ich win możecie znaleźć tutaj http://www.celebro.com.pl/
Składniki: / porcja dla 4 osób/
200g ryżu arborio/loto/carneroli
ok. 400g pieczarek (12 sztuk)
1 cebula
4 ząbki czosnku
szczypiorek
1 szklanka białego wina półwytrawnego CELEBRO
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek siekamy.
Do rondelka wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy, a następnie wrzucamy ryż i czekamy około 6-8 minut, aż zrobi się przezroczysty. Dodajemy do tego cebulkę i czekamy, aż się zeszkli, a następnie dorzucamy stopniowo pieczarki i czekamy do momentu, aż się zarumienią i dopiero wtedy wlewamy szklankę wina. Co jakiś czas mieszamy i czekamy, aż ryż je wchłonie. Następnie stopniowo co jakiś czas dolewamy bulionu i tak do momentu,aż wykorzystamy cały płyn, a konsystencja ryży będzie kremowa.
Na koniec dorzucamy szczypiorek, łyżkę masła i posiekany czosnek. Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/08/risotto-z-pieczarkami-i-winem-celebro.html