Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam możliwość wypróbowania win firmy Celebro. Na początku podchodziłam do tego sceptycznie, ponieważ bardzo rzadko używam do dań win, ale oferta wydawała mi się bardzo w porządku, więc zaryzykowałam. Na pierwszy ogień poszło
wino Celebro France (białe, półwytrawne), które idealnie skomponowało się z poniższą potrawą.Więc informacji na temat ich win możecie znaleźć tutaj http://www.celebro.com.pl/Składniki: / porcja dla 4 osób/200g
ryżu arborio/loto/carneroliok. 400g
pieczarek (12 sztuk)1
cebula4 ząbki
czosnkuszczypiorek1 szklanka
białego wina półwytrawnego CELEBRO1 litr
bulionu warzywnego1 łyżka
masłaoliwa z oliwekPrzygotowanie:
Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę i
szczypiorek siekamy.Do rondelka wlewamy
oliwę z oliwek i rozgrzewamy, a następnie wrzucamy
ryż i czekamy około 6-8 minut, aż
zrobi się przezroczysty. Dodajemy do tego
cebulkę i czekamy, aż się zeszkli, a następnie dorzucamy stopniowo
pieczarki i czekamy do momentu, aż się zarumienią i dopiero wtedy wlewamy szklankę
wina. Co jakiś czas mieszamy i czekamy, aż
ryż je wchłonie. Następnie stopniowo co jakiś czas dolewamy
bulionu i tak do momentu,aż wykorzystamy cały płyn, a konsystencja
ryży będzie kremowa.Na koniec dorzucamy
szczypiorek, łyżkę
masła i posiekany
czosnek. Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy.Smacznego :)