Wykonanie
Okazja na upieczenie ciasta była podwójna: jedna moja koleżanka miała urodziny, a kolejna kończyła swoją wymianę i wracała do Polski. Więc trzeba było to uczcićTakie ciasto jest doskonałe, wyszło go na prawdę dużo i każdy z gości dostał kawałek.W dodatku ciasto
marchewkowe ma swój tradycyjny słodki smak, ja dodałam do niego
cynamonu oraz
imbiru, którego delikatna nuta świetnie połączyła się z kremem
limonkowym dając lekko orientalny aromat ciasta.

Składniki:Ciasto6 małych lub 5 dużych
jajek1 i 1/4 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 i 1/4 szklanki
oleju3 szklanki
mąki pszennej3 szklanki drobno startej
marchewki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiruKrem500 g
mascarpone3
limonkicukier puder do smakuduża garść
pistacji (albo innych ulubionych
orzechów)Przygotowanie:Ciasto:
Jajka wbić do sporej miski, dodać
cukier i
cukier waniliowy oraz zmiksować na puszystą masę (około 5-10 minut, masa powinna zmienić kolor na jaśniejszy i być puszysta). Następnie nadal ubijając na wolnych obrotach dodajemy wolną strużką
olej. Do ciasta przesiać
mąkę i
proszek do pieczenia i delikatnie mieszać (najlepiej drewnianą
łopatką), już nie miksować. Po kolei dodawać resztę składników:
marchewkę,
cynamon oraz
imbir i dokładnie, ale delikatnie mieszać. Ciasto wyłożyć na formę wysmarowaną
masłem i piec około 40-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy wystudzić.Krem :
Mascarpone przełożyć do miski.
Limonki sparzyć i dodać do
serka otartą drobno skórkę i sok. Następnie dodać
cukier puder wedle uznania – masa nie powinna być za słodka, ja preferuję lekko kwaśną, ale jak kto woli, kilka łyżek
cukru na pewno będzie potrzeba.Składanie : Ostudzone ciasto przekroić na dwie części, w środek dać połowę masy
mascarpone i przykryć drugą połówką. Na wierzchu rozsmarować drugą część masy i wszystko posypać pokruszonymi
orzechami.

