ßßß
Składniki:Ciasto6 małych lub 5 dużych jajek1 i 1/4 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 i 1/4 szklanki oleju3 szklanki mąki pszennej3 szklanki drobno startej marchewki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka mielonego imbiruKrem500 g mascarpone3 limonkicukier puder do smakuduża garść pistacji (albo innych ulubionych orzechów)Przygotowanie:Ciasto: Jajka wbić do sporej miski, dodać cukier i cukier waniliowy oraz zmiksować na puszystą masę (około 5-10 minut, masa powinna zmienić kolor na jaśniejszy i być puszysta). Następnie nadal ubijając na wolnych obrotach dodajemy wolną strużką olej. Do ciasta przesiać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszać (najlepiej drewnianą łopatką), już nie miksować. Po kolei dodawać resztę składników: marchewkę, cynamon oraz imbir i dokładnie, ale delikatnie mieszać. Ciasto wyłożyć na formę wysmarowaną masłem i piec około 40-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto należy wystudzić.Krem : Mascarpone przełożyć do miski. Limonki sparzyć i dodać do serka otartą drobno skórkę i sok. Następnie dodać cukier puder wedle uznania – masa nie powinna być za słodka, ja preferuję lekko kwaśną, ale jak kto woli, kilka łyżek cukru na pewno będzie potrzeba.Składanie : Ostudzone ciasto przekroić na dwie części, w środek dać połowę masy mascarpone i przykryć drugą połówką. Na wierzchu rozsmarować drugą część masy i wszystko posypać pokruszonymi orzechami.
