Wykonanie
Niedziela to czas tradycyjnego obiadu

Składniki (na 4 porcje):około 500 g
mięsa wołowego (najlepiej z udźca)
cebule: ja użyłam jedną dużą czerwoną i dwie
szalotki, ale można dać np. dwie zwykłe
cebule4 ząbki
czosnku2
marchewkikilka
grzybów szlachetnych (dałam około 150 g
borowików), mogą być świeże lub suszone1 szklanka białego,
wytrawnego winałyżka
masła2 łyżki
śmietany (dałam gęstą do zup i
sosów)1 łyżka
oleju roślinnego2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej3 ziarenka
ziela angielskiego2
listki lauroweokoło 3-4 szklanek
wody lub
bulionu warzywnegosól,
pieprz, suszony
tymianek i odrobina
słodkiej papryki w proszkuDodatki:tłuczone
ziemniakiogórki kiszonePrzygotowanie:
Mięso wyjmujemy z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej. Kroimy je na cienkie kotlety i rozbijamy jeszcze dokładnie tłuczkiem, tak aby kotlety były dość cienkie.
Mięso oprószamy
solą,
pieprzem, odrobiną
tymianku i
słodkiej papryki i następnie szybko (po około 1 minuty) obsmażamy z obu stron na rozgrzanej, gorącej patelni z
olejem roślinnym i odkładamy na talerz. Na patelnię za to dodajemy łyżkę
masła i od razu wrzucamy posiekane
cebule. Wszystko smażymy kilka minut, aż
cebule się zeszklą, dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie oraz odrobinę
soli i
pieprzu, wrzucamy pokrojony w plasterki
czosnek i dokładnie umyte i pokrojone w mniejsze kawałki
grzyby i smażymy jeszcze kilka minut aż aromaty się uwolnią (uwaga żeby nie zrumienić za mocno
cebuli, powinna zostać jedynie mocno szklista). Po tym czasie na patelnię dokładamy pokrojoną w cienkie talarki
marchewkę oraz
mięso (wraz z
sokiem, który z niego wyciekł). Wszystko zalewamy
białym winem oraz
wodą lub
bulionem, przykrywamy i dusimy około 1 godziny, aż
mięso będzie zupełnie miękkie. Sos oczywiście doprawiamy do smaku (
sól,
pieprz, suszony
tymianek) i jeśli jest go zbyt dużo, można go zredukować. W odrobinie zimnej
wody dokładnie rozpuścić
mąkę ziemniaczaną, dodać do sosu i zagotować – to zagęści sos. Na koniec dodajemy jeszcze dwie łyżki
śmietany.
Bitki podajemy z
ziemniakami lub
kaszą oraz np. z
ogórkami kiszonymi albo np. z
buraczkami.
