Wykonanie
Dziś przychodzę do Was z gulaszem , ale jakim ! Obok niego nie da się przejść obojętnie.Chociaż jest bajecznie prosty to dość czasochłonny.Nie wiem jak Wy ale gdy przychodzi sezon
grzybowy mam głowę pełną pomysłów na ich wykorzystanie a po lesie spacerować po prostu kochamUwielbiam wszystkie jadalne
grzyby , wszystkie mają u mnie inne zastosowanie w kuchni.Jędrne kapelusze podgrzybków i
prawdziwków lądują w sosach , gulaszach , zupach i obowiązkowo w zalewie octowej do słoików na zimę.Duże
grzyby obowiązkowo susze.Z
kurkami jest jak z
ziemniakami, nadają się praktycznie do wszystkiego.
Maślaki mrożę na farsz do krokietów i pierogów.Z gąsek obowiązkowo rosół – królewski smak.Mogła bym tak wymieniać w nieskończoność z moją miłością do leśnych, jesiennych darówJednak parę słów i o gulaszu musi się znaleźć – tak parę bo smaku to nawet opisać nie umiem.Duży gar znikał stopniowo przy każdym moim i
męża wejściu do kuchni, każdy upominał że ma coś zostać na kolację 😀Taka ilość jedzenia w praktyce wystarcza na dwa obiady dla 4-ro osobowej rodziny, niestety nam go zabrakło 😉 Owszem starczyło ale na kolację po obiedzie , można tak
rzec bo objadaliśmy się cały dzień.Uwaga naczyń myć nie potrzeba – gwarantuję że talerze zostaną wylizane 😀
Ziemniaków do gulaszu polecam użyć mącznych,ładnie zagęszczają sos , więc nie potrzeba dodawać już
mąki jak to zwykle przy gulaszach bywa.Długo duszone
mięso rozpływa się w ustach, podgrzybki – o nich znów bym mogła się rozpisać za dużo ;),
cebula nadaje lekkiej pikantności a
marchewka słodkiego akcentu i odrobinę
barwnej kolorystyki – bo w końcu najpierw się je oczami.Na koniec kropka nad ” i” a mianowicie niezwykle uniwersalny, sos ciemny Łowicz który nadaje bogatszego smaku oraz pięknego koloru całemu daniu.Jednym słowem przepyszne danie dla całej rodziny na co dzień i od święta
Składniki: 1kg karku wołowego3
cebuleolej do smażenia1 łyżka
masła do smażenia2
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego2
marchewki1 kg mącznych
ziemniaków0 , 5 kg oczyszczonych, świeżych ( lub mrożonych) podgrzybków335 ml sosu ciemnego uniwersalny Łowicz
sól,
pieprz Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w średniej wielkości kostkę ,
cebulę posiekać drobno.Na patelni rozgrzać
olej , wrzucić
wołowinę, smażyć z jednej strony na rumiano ok. 5 min.Przekręcić kawałki
mięsa na drugą stronę, dodać
cebulę oraz łyżkę
masła.Smażyć kolejne 5 min.
Mięso podlać
wodą ok. 5 cm na jego wysokością ,dodać
liście laurowe i
ziele angielski, dusić 60 min.Podgrzybki obgotować przez 2 min, odcedzić.Obrane i umyte
marchewki pokroić w plastry,
ziemniaki w dużą kostkę.Do
wołowiny dodać
ziemniaki,
marchew oraz
grzyby.Dusić przez kolejne 30 min. do miękkości składników.Wlać sos ciemny Łowicz, doprawić
solą i
pieprzem, zagotować.Gulasz podawać gorący.
SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie #lowicz