Wykonanie
Kapusta z
grzybami to taka rodzinna tradycja, której w dzieciństwie nie cierpiałam. Bo co to za pomysł, żeby podać bigos bez mięsa? Zupełnie nie rozumiałam idei jedzenia
kapusty z samymi
grzybami. Lata mijają, smaki się zmieniają… Dziś już nawet moje w końcu nie takie znów dorosłe dzieci lubią
kapustę z
grzybami. Tym bardziej, że muszę jej gotować dość sporo - na Wigilię do podania na gorąco (czasem z łazankami), jako nadzienie do pieczonych pierogów wigilijnych i jeszcze żeby zostało, żeby KONIECZNIE zostało na noworoczny bigos, który zaczyna powstawać już od pierwszego dnia Bożego Narodzenia.
Wigilijna
kapusta z
grzybamiKapusta wigilijna pachnie
zielem angielskim i
liściem laurowym, dodaję do niej
prawdziwki, które są tak jasne, że
giną wymieszane z
kapustą, ale też trochę podgrzybków, by
grzyb był wyraźnie widoczny.
Kapustę doprawiam
solą,
pieprzem i obowiązkowo
cukrem, odrobiną, ale bardzo dobrze wpływa na smak
kapusty. Nigdy nie
mogę się nią najeść. Taka
kapusta z
grzybami to też obowiązkowe nadzienie do wigilijnych pieczonych pierogów - najlepszych na świecie!300g dobrze ukiszonej
kapusty (jasnej, bez
marchewki)2-3
listki laurowe5 ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka
cukrusól i
pieprz do smakuok 70g
masła2 spore
cebuleolej40g
suszonych prawdziwków20g suszonych podgrzybków
Kapustę dobrze odciśnij, drobno pokrój, przełóż do garnka i zalej
wodą. Dodaj ok 1 płaskiej łyżeczki
soli,
ziele angielskie,
liść laurowy i połowę
masła. Gotuj na malutkim ogniu do miękkości. W miarę wyparowywania
wody, dodawaj wrzątek. W
sumie kapusta powinna się gotować ok 40 minut.
Grzyby zalej
wodą, odstaw na 30 minut do namoczenia, a
potem ugotuj w tej samej wodzie ze szczyptą
soli. Gdy
grzyby będą już miękkie, pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do
kapusty razem z
wodą z gotowania
grzybów.
Cebule pokrój w drobniutka kosteczkę i podsmaż na złoto na
oleju, a następnie osącz z
oleju i dodaj do
kapusty razem z ugotowanymi
grzybami.Gdy już wszystkie składniki razem wymieszasz, dodaj pozostałe
masło, dobrze wymieszaj i dopraw do smaku - na pewno trzeba będzie dodać
pieprzu, a
sól i
cukier wyregulować wg własnego smaku.
Kapustę z
grzybami można przygotować na długo przed Wigilią, doskonale się ją mrozi.