ßßß Cookit - przepis na Wigilijna kapusta z grzybami

Wigilijna kapusta z grzybami

nazwa

Wykonanie

Kapusta z grzybami to taka rodzinna tradycja, której w dzieciństwie nie cierpiałam. Bo co to za pomysł, żeby podać bigos bez mięsa? Zupełnie nie rozumiałam idei jedzenia kapusty z samymi grzybami. Lata mijają, smaki się zmieniają… Dziś już nawet moje w końcu nie takie znów dorosłe dzieci lubią kapustę z grzybami. Tym bardziej, że muszę jej gotować dość sporo - na Wigilię do podania na gorąco (czasem z łazankami), jako nadzienie do pieczonych pierogów wigilijnych i jeszcze żeby zostało, żeby KONIECZNIE zostało na noworoczny bigos, który zaczyna powstawać już od pierwszego dnia Bożego Narodzenia.
Wigilijna kapusta z grzybami
Kapusta wigilijna pachnie zielem angielskim i liściem laurowym, dodaję do niej prawdziwki, które są tak jasne, że giną wymieszane z kapustą, ale też trochę podgrzybków, by grzyb był wyraźnie widoczny. Kapustę doprawiam solą, pieprzem i obowiązkowo cukrem, odrobiną, ale bardzo dobrze wpływa na smak kapusty. Nigdy nie mogę się nią najeść. Taka kapusta z grzybami to też obowiązkowe nadzienie do wigilijnych pieczonych pierogów - najlepszych na świecie!
300g dobrze ukiszonej kapusty (jasnej, bez marchewki)
2-3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
ok 70g masła
2 spore cebule
olej
40g suszonych prawdziwków
20g suszonych podgrzybków
Kapustę dobrze odciśnij, drobno pokrój, przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj ok 1 płaskiej łyżeczki soli, ziele angielskie, liść laurowy i połowę masła. Gotuj na malutkim ogniu do miękkości. W miarę wyparowywania wody, dodawaj wrzątek. W sumie kapusta powinna się gotować ok 40 minut.
Grzyby zalej wodą, odstaw na 30 minut do namoczenia, a potem ugotuj w tej samej wodzie ze szczyptą soli. Gdy grzyby będą już miękkie, pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do kapusty razem z wodą z gotowania grzybów.
Cebule pokrój w drobniutka kosteczkę i podsmaż na złoto na oleju, a następnie osącz z oleju i dodaj do kapusty razem z ugotowanymi grzybami.
Gdy już wszystkie składniki razem wymieszasz, dodaj pozostałe masło, dobrze wymieszaj i dopraw do smaku - na pewno trzeba będzie dodać pieprzu, a sól i cukier wyregulować wg własnego smaku.
Kapustę z grzybami można przygotować na długo przed Wigilią, doskonale się ją mrozi.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html