ßßß
Zupa warzywna z młodą kapustą(8 porcji)Składniki:3 łyżki masła3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę)1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę1 średni seler, obrany i pokrojony w kostkę2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę1/2 główki młodej kapusty, posiekanej3 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki6 młodych ziemniaków, wyszczotkowanych i pokrojonych w kostkę2 liście laurowesól i pieprz8 szklanek bulionu warzywnego i drobiowego1/2 szklanki śmietanki 30%3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podaniaPrzygotowanie:W większym rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, po czym włóż pora, marchewkę, selera, pasternak, kapustę, selera naciowego, czosnek, ziemniaki, liście laurowe i dopraw solą i pieprzem.Przykryj garnek i smaż warzywa, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.Następnie wlej bulion, wymieszaj i doprowadź zupę pod przykryciem do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 20-30 minut, lub do miękkości warzyw. 10 minut przed końcem gotowania dodaj śmietankę.Zdejmij garnek z ognia, wyjmij i wyrzuć liście laurowe i dopraw zupę solą i pieprzem jeżeli to konieczne.Podawaj zupę posypaną natką pietruszki, najlepiej ze świeżym pieczywem.Smacznego!
English versionCabbage and vegetable soup(8 servings)Ingredients:3 tablespoons butter3 leeks, thinly sliced (substitute 1 medium onion)1 large carrot, peeledand diced1 medium celeriac, peeled, finely chopped2 parsnips, peeled, finely chopped1/2 head of a green cabbage, thinly sliced3 stalks celery, finely chopped6 garlic cloves, thinly sliced6 new potatoes, unpeeled, cut into medium sized dice2 bay leavessalt and pepper8 cups vegetable or chicken stock1/2 cup of cream3 tbsp parsley, finely chopped (for garnish)Preparation:Melt the butter in a large pot on medium low heat. Add the leeks, carrot, celeriac, parsnips, cabbage, celery, garlic, potatoes, bay leaves, salt and pepper and stir to combine.Cover and allow the vegetables to sweat for 10-15 minutes, stirring occasionally, until lightly browned.Add stock, and stir to combine, and keep covered, bring to a simmer. Simmer, covered, for 20-30 minutes, until the vegetables are tender. 10 minutes before end of cooking stir in cream.Remove the pot from the heat, remove the bay leaves and season with salt and pepper to taste.Serve hot garnished with fresh parsley and crusty bread.Enjoy!Share the post "Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup"


