Wykonanie
Share the post "
Piersi kurczaka nadziewane
kurkami i
mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and
mozzarella"
Kurki można dostać już prawie wszędzie, a ja uwielbiam wszelkie dania z
grzybami. Przedstawiam dzisiaj przepis na soczyste
piersi z kurczaka nadziewane dużą ilością świeżych
kurek i
mozzarelli. Całość przygotowuje się w miarę szybko i przyjemnie, na upartego nawet w jednej patelni:) Podałam z pyszną
soczewicą z
grzybami i
fasolką, polecam!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:4
piersi z kurczaka, najlepiej ze skórą500 g
kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki2
cebule, pokrojone w kostkę3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę100 g
mozzarelli, startej1 łyżeczka
musztardy Dijon3 łyżki
masła1 szczypta
gałki muszkatołowej2 łyżki posiekanego
koperkusok z 1/2
cytrynyoliwa lub
olej roślinny3/4 szklanki
bulionu drobiowegosól,
pieprzPrzygotowanie:Umyte i osuszone
mięso dopraw
solą i
pieprzem, wytnij w piersiach”kieszonki” na farsz i
skrop oliwą i
sokiem z cytryny. Tak przygotowane piersi posyp
koperkiem i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Ja przygotowuję je wieczorem, a następnego dnia po pracy kontynuuję pichcenie. Jeżeli nie masz czasu to pomiń chłodzenie.W celu przygotowania farszu, rozgrzej w większej patelni
masło i dodaj
cebulę z
czosnkiem. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia, po czym dodaj
kurki i smaż przez kolejne 5-8 minut. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.W większej misce wymieszaj
ser,
musztardę i przestudzone
kurki. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.Nadziej mieszanką
serową przygotowane
piersi z kurczaka i zamknij kieszonki przy pomocy wykałaczek. Przełóż je do patelni po kurkach, podsmaż z obu stron na rumiano, po czym podlej
bulionem i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Najlepiej sprawdzać termometrem kuchennym temperaturę w środku, powinna ona wynosić ok. 80 oC.Podawaj
kurczaka z ulubionymi dodatkami.Smacznego!

English versionChicken breasts stuffed with chanterelles and
mozzarella(4 servings)Ingredients:4 chicken breasts, skin on500 g chanterelles, cleaned and chopped2 onions, diced3 cloves garlic, minced100 g
mozzarella, grated1 teaspoon Dijon
mustard3 tablespoons butter1 pinch of nutmeg2 tablespoons chopped dilljuice of 1/2 lemon
olive or vegetable oil3/4 cup chicken stocksalt and pepperPreparation:Wash chicken breasts and pat dry with paper towels. Cut „pockets” for the filling and sprinkle with
olive oil and lemon juice. Sprinkle with dill and leave in the fridge for at least 3 hours (preferably overnight).To prepare the stuffing, heat the butter in a large pan and add the onion and garlic. Cook over medium heat until translucent, add chanterelles and cook for another 5-8 minutes. Season to taste with salt, pepper and nutmeg.In a medium bowl, mix cheese,
mustard and chanterelles, season to taste if necessary.Stuff the chicken breasts with cheese and chanterelles mixture and seal, using a toothpick to help close the slit. Place in the hot pan and on both sides until browned, next add the stock and simmer, covered, for about 15 minutes until cooked through.
Serve the chicken with your favourite sides.Enjoy!

P.S. Taką śliczną podkładkę upolowałam tutajShare the post "
Piersi kurczaka nadziewane
kurkami i
mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and
mozzarella"



