ßßß
(20-30 pierogów)Składniki:porcja ciasta na pierogi z tego przepisu500 g kurek oczyszczonych (np. tym sposobem), pokrojone w kostkę50 g startego oscypka, albo innego twardszego sera2 cebule, pokrojone w drobną kostkę2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskęsól, pieprzmasło klarowane lub olej do smażeniaPrzygotowanie:Przygotuj ciasto zgodnie z tą isntrukcją .Na większej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek wraz z grzybami, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż aż grzyby zmiękną.Gdy farsz lekko przestygnie wmieszaj ser i dopraw solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne.Wytnij np. szklanką lub wycinarką do ciastek kółka i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta.Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach).Teraz, jeśli lubisz, podsmaż je do zarumienienia na patelni po farszu i podawaj z podsmażonym boczkiem.Smacznego!
English versionChanterelle and cheese pierogies(20-30 pierogies)Ingredients:1 quantity of pierogi dough from this recipe500 g of chanterelles, cleaned (like this), diced50 g grated oscypek cheese, or other harder cheese2 onions, finely chopped2 cloves garlic, mincedsalt, pepperclarified butter or oil for fryingPreparation:Prepare the dough according this recipe .Heat large pan on medium heat with 2 tbsp of butter, add onion and cook until translucent. Add the garlic and mushrooms, season with salt and pepper to taste and cook until mushrooms are tender. Set aside to cool.Stir in the cheese and season with salt and pepper if necessary.Cut out circles with cutter or glass. Stretch each circle a little bit in your fingers. Place some of the filling in the middle of the dough circle, bend in half, seal the edges with your fingers and then with the fork. Place on floured tray until you are ready to boil them. Repeat with the rest of the dough.Boil the pierogies a few at a time in a large pot of water. They are done when they float to the top (about 8-10 minutes)Now, if you like, fry them until golden brown and serve with crispy bacon.Enjoy!Zainspirowałam się przepisem z bloga www.okuchnia.pl, niestety nie mogę go jakimś cudem podlinkować;/
Share the post "Pierogi z kurkami i oscypkiem / Chanterelle and cheese pierogies"


