ßßß Cookit - przepis na 30 września 2012

30 września 2012

nazwa

Wykonanie

To będzie pożegnanie z kurkami.
Kurki, piękne i barwne grzyby, które wnoszą klimat lasu do kuchni.
Są doskonałe i z pastą, i w tarcie, ale to wszystko już było.
Poza tym, są tak ładne, że szkoda gubić ich urok w masie makaronu i wypełnieniu śmietanowo - jajecznym tarty.
Postanowiłam wykreować kurki na absolutnego bohatera i pozwolić im być na pierwszym planie.
TARTINKI Z KURKAMI
Tartinki są bardzo łatwe do przygotowania, pod warunkiem, że mamy kurki.
Składniki tartinek:
kurki
cebula
serek kozi, najlepiej kozi fromage
chlebek wiejski z ziarnami, bagietka rustykalna, albo bagietka pszenna
natka pietruszki posiekana
oliwa, masło do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie:
Na patelni, na odrobinie oliwy, podsmażyłam cebulę na lekko złoty kolor. Wrzuciłam oczyszczone kurki, smażyłam, a pod koniec dodałam odrobinę masła. Doprawiłam solą i pieprzem.
W tym samym czasie pokroiłam bagietkę na kawałki i lekko je opiekłam.
Posmarowałam każdy kawałek bagietki kozim serkiem, ułożyłam kurki z kawałkami cebuli na wierzchu i posypałam posiekaną pietruszką.
Tartinki są doskonałe na lunch, na kolację, do piwa czy wina.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/09/30-wrzesnia-2012.html