Wykonanie
Share the post "Pierogi z
wołowiną i
kurkami / Chanterelle and beef pierogies"Dziś przedstawiam przepis na pierogi, sezonowe, bo z
wołowiną i
kurkami. Mistrzynią w ich lepieniu nie jestem, zdecydowanie ta czynność lepiej wychodzi mojej połówce i tylko jego załapały się na zdjęciaPodałam je z sosem maślanym z chrupiącą
szałwią z tego przepisu, do którego pod koniec smażenia dodałam garść małych
kurek. Efekt fenomenalny! Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, gdyż efekt wart jest wysiłku, który niewątpliwie trzeba włożyć w przygotowanie tego dania. Polecam!Skorzystałam z przepisu z bloga burczymiwbrzuchu . Pycha!

Scroll down for recipe in English(30 – 40 sztuk)Składniki na ciasto:300 g
mąki pszennej200 ml letniej
wody3 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
soliszczypta mielonej
gałki muszkatołowejSkładniki na nadzienie:300 g mielonej
wołowiny1
cebula, pokrojona w drobną kostkę200 g
kurek, drobno poszatkowanych1-2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę30 g tartego
sera cheddar lub
parmezanumasło klarowane3-4 łyżki posiekanej
natki pietruszkiżółtko3-4 łyżki
bułki tartej1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól,
pieprzPrzygotowanie pierogów:Do miski wsyp
mąkę,
sól i
gałkę muszkatołową. Zrób w niej wgłębienie i wlej powoli
wodę wraz z
oliwą. Zagniataj ciasto, aż do momentu osiągnięcia formy elastycznej kuli. W razie potrzeby wsyp więcej
mąki lub wlej więcej
wody.Podziel ciasto na porcje i rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm. Wytnij np. szklanką lub wycinarką do
ciastek kółka i delikatnie rozciągnij je palcami. Następnie wyłóż po małej łyżeczce nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później widelcem. Umieść na posypanej
mąką powierzchni.Gotuj pierogi po klika równocześnie w osolonej wodzie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Odcedzamy je z
wody i podajemy je od razu, posypane
serem lub z sosem maślanym z chrupiącą
szałwią.Przygotowanie nadzienia:Na patelni rozgrzej łyżkę
masła klarowanego, wrzuć
cebulę i podsmaż kilka minut, następnie dodaj
czosnek i
kurki.Po kilku minutach, gdy
kurki puszczą
wodę, dodaj
mielone mięso. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż przez ok. 4-5 minut. Pod koniec smażenia dopraw
mięso solą i
pieprzem.Zdejmij farsz z ognia, lekko przestudź i dodaj tarty
ser, szczyptę
gałki muszkatołowej, posiekaną
natkę pietruszki,
żółtko i
bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszaj i dopraw jeżeli to konieczne.Smacznego!

English versionChanterelle and beef pierogies(30-40 pierogies)Ingredients for the dough:300 g of
flour200 ml of warm water3 tablespoons
olive oil1/2 teaspoon saltpinch of ground nutmegIngredients for the filling:300 g ground beef1 onion, minced200 g chanterelles, finely chopped1-2 cloves of garlic, minced30 g grated
cheddar or
parmesan cheeseclarified butter3-4 tablespoons chopped parsley1 egg yolk3-4 tablespoons of bread crumbs1/2 teaspoon nutmegsalt and pepperPreparation of the pierogies:To prepare dough combine the
flour, salt and nutmeg. Next add water and
olive oil. Knead the dough until smooth, add
more water or
flour if needed.Take portions of the dough and roll them out with rolling pin until about 3mm thick. Cut out circles with cutter or glass. Stretch each circle a little bit in your fingers. Place some of the filling in the middle of the dough circle, bend in half, seal the edges with your fingers and then with the fork. Place on floured
tray until you are ready to boil them.Boil the pierogies a few at a
time in a large pot of water. They are done when they float to the top (about 8-10 minutes). Drain them from the water and
serve them immediately, sprinkled with cheese or butter sauce with crispy sage.Preparation of the filling:Heat large frying pan with a tablespoon clarified butter, add the onion and cook a few minutes, then add the garlic and chanterelles.After a few minutes add the minced meat and cook for approx. 4-5 minutes. Season with salt and pepper.Remove the pan from the heat, cool and add grated cheese, a pinch of nutmeg, chopped parsley, egg and bread crumbs. Mix thoroughly and season if needed.Enjoy!

Share the post "Pierogi z
wołowiną i
kurkami / Chanterelle and beef pierogies"



