ßßß Cookit - przepis na Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce

nazwa

Wykonanie

Share the post "Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce"
Jakiś czas temu, z zaskoczenia, zapowiedzieli mi się na obiad goście. Wiedziałam, że po pracy będę miała mało czasu, więc wybór był prosty – będzie to danie makaronowe. Poza tym, dostałam od sklepu egustus.pl patelnię do testów, więc postanowiła sprawdzić co to maleństwo potrafi:)
No dobra, może nie maleństwo, bo kurier wręczył mi solidnie wyglądającą, głęboką patelnię o średnicy 24 cm wraz z dopasowaną pokrywką z linii Logic firmy Woll . Pierwsze wrażenie, bardzo dobre. Osobiście bardzo nie lubię zbędnych ozdobników, które zazwyczaj bardziej przeszkadzają niż pomagają. Tutaj króluje minimalistyczna funkcjonalność, idealnie dopasowane do siebie elementy i najlepszej jakości materiały.
Patelnia dostosowana jest do użytkowania na kuchenkach ceramicznych, gazowych i halogenowych, a co dla mnie osobiście jest bardzo pożądane, garnki i patelnie Logic wytrzymują do 220 st. C, dzięki czemu można zapiekać w nich dania także w piekarniku.
Ważną zaletą tej patelni jest niespotykane nigdzie indziej przewodnictwo i kumulacja ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności). Używam kuchenki ceramicznej, więc oszczędność prądu jest dla mnie bardzo ważna. Ponadto powłoka w technologii „non-stick” pozwala na przygotowywanie posiłków z minimalną ilością tłuszczu:) Niestety za taką jakość trzeba zapłacić około 300 zł, jednak jest to patelnia na lata, gdyż producent obiecuje aż 25-letnią gwarancję na równość dna, a także – wg standardów UE – 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty.
Piękna, prawda?
Przejdźmy teraz do testu. Postanowiłam przygotować dla moich gości jedno z moich ulubionych dań, makaron (u mnie akurat bucatini) z kaczką, której sporo zostało mi po pieczeniu z pieczarkami, papryką i szpinakiem i dużą ilością sosu śmietanowo-pomidorowego. W związku z tym, że przygotowywałam danie dla większej ilości osób zastanawiałam się, czy patelnia da sobie radę w kwestii pojemnościowej. Martwiłam się jednak niepotrzebnie, gdyż dzięki wysokim na 7 cm brzegom, sprawdziła się doskonale.
Samo przygotowanie warzyw z sosem – bajka! Nic nie przywarło, całość smażyła się szybko i równomiernie a na koniec swobodnie mogłam wmieszać makaron, nie ryzykując ubrudzenia kuchenki. Po wszystkim myłam patelnię ręcznie, co nie sprawiło mi żadnego problemu. Nie miałabym serca włożyć patelni takiej jakość do zmywarki:) Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym
(7-8 porcji)
Składniki:
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
150 g młodego szpinaku
250 g upieczonego kurczaka lub kaczki, pokrojonego na mniejsze kawałki
5-6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
100 g boczku, pokrojonego w kostkę
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 szklanki śmietanki 18%
1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
800 g krojonych pomidorów z puszki
sól i pieprz do smaku
parmezan do podania
400 g ulubionego makaronu
Przygotowanie:
1. W dużej i wysokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i włóż cebulę, paprykę i pieczarki, po czym smaż przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj boczek i smaż kolejne 10 minut. Następnie wmieszaj paprykę i czosnek i smaż kolejne 30 sekund.
2. Po tym czasie wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
3. Dodaj kaczkę/kurczaka, czerwone wino i krojone pomidory z puszki o gotuj kolejne 15-20 minut dodatkowych. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
5. Zdejmij patelnię z sosem z ognia i wmieszaj szpinak wraz z ugotowanym makaronem.
6. Podawaj danie posypane parmezanem.
Smacznego!
English version
(7-8 servings)
Ingredients:
1 yellow onion, chopped
1 red bell pepper, chopped
1 green bell pepper, chopped
200 g mushrooms, sliced
150 g baby spinach
250 g cooked duck or chicken, chopped
5-6 cloves garlic, minced
100 g bacon, chopped
2 tsp ground paprika
2 cups heavy cream
1/4 cup red wine
800 g can crushed tomatoes
salt and pepper, to taste
parmesan cheese
400 g favourite pasta
Preparation:
In a large pan, add onion, bell peppers and mushrooms and cook on medium heat for 15-20 minutes, or until softened. Add the bacon and continue cooking for another 10 minutes. Add paprika and garlic and cook for 30 seconds.
Next stir in the cream and let simmer 10-15 minutes, or until the cream has reduced and thickened.
Stir in the duck/chicken, red wine and crushed tomatoes and simmer an additional 15-20 minutes. Salt and pepper to taste.
Meanwhile cook the rigatoni according to package instructions.Drain.
Remove the tomato cream sauce from the heat and gently fold in the spinach. Mix in pasta.
Serve topped with shaved parmesan cheese.
Enjoy!
Share the post "Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce"
Źródło:http://karmelowy.pl/makaron-z-kaczka-grzybami-i-szpinakiem-w-kremowym-sosie-pomidorowym-duck-mushroom-and-spinach-pasta-in-tomato-cream-sauce