ßßß
Patelnia dostosowana jest do użytkowania na kuchenkach ceramicznych, gazowych i halogenowych, a co dla mnie osobiście jest bardzo pożądane, garnki i patelnie Logic wytrzymują do 220 st. C, dzięki czemu można zapiekać w nich dania także w piekarniku.Ważną zaletą tej patelni jest niespotykane nigdzie indziej przewodnictwo i kumulacja ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności). Używam kuchenki ceramicznej, więc oszczędność prądu jest dla mnie bardzo ważna. Ponadto powłoka w technologii „non-stick” pozwala na przygotowywanie posiłków z minimalną ilością tłuszczu:) Niestety za taką jakość trzeba zapłacić około 300 zł, jednak jest to patelnia na lata, gdyż producent obiecuje aż 25-letnią gwarancję na równość dna, a także – wg standardów UE – 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty.
Piękna, prawda?Przejdźmy teraz do testu. Postanowiłam przygotować dla moich gości jedno z moich ulubionych dań, makaron (u mnie akurat bucatini) z kaczką, której sporo zostało mi po pieczeniu z pieczarkami, papryką i szpinakiem i dużą ilością sosu śmietanowo-pomidorowego. W związku z tym, że przygotowywałam danie dla większej ilości osób zastanawiałam się, czy patelnia da sobie radę w kwestii pojemnościowej. Martwiłam się jednak niepotrzebnie, gdyż dzięki wysokim na 7 cm brzegom, sprawdziła się doskonale.Samo przygotowanie warzyw z sosem – bajka! Nic nie przywarło, całość smażyła się szybko i równomiernie a na koniec swobodnie mogłam wmieszać makaron, nie ryzykując ubrudzenia kuchenki. Po wszystkim myłam patelnię ręcznie, co nie sprawiło mi żadnego problemu. Nie miałabym serca włożyć patelni takiej jakość do zmywarki:) Zapraszam po przepis.Scroll down for recipe in English
Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym(7-8 porcji)Składniki:1 cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę1 zielona papryka, pokrojona w kostkę200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki150 g młodego szpinaku250 g upieczonego kurczaka lub kaczki, pokrojonego na mniejsze kawałki5-6 ząbków czosnku, drobno posiekanych100 g boczku, pokrojonego w kostkę2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki2 szklanki śmietanki 18%1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina800 g krojonych pomidorów z puszkisól i pieprz do smakuparmezan do podania400 g ulubionego makaronuPrzygotowanie:1. W dużej i wysokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i włóż cebulę, paprykę i pieczarki, po czym smaż przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj boczek i smaż kolejne 10 minut. Następnie wmieszaj paprykę i czosnek i smaż kolejne 30 sekund.
2. Po tym czasie wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
3. Dodaj kaczkę/kurczaka, czerwone wino i krojone pomidory z puszki o gotuj kolejne 15-20 minut dodatkowych. Dopraw solą i pieprzem do smaku.4. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.5. Zdejmij patelnię z sosem z ognia i wmieszaj szpinak wraz z ugotowanym makaronem.
6. Podawaj danie posypane parmezanem.
Smacznego!English version(7-8 servings)Ingredients:1 yellow onion, chopped1 red bell pepper, chopped1 green bell pepper, chopped200 g mushrooms, sliced150 g baby spinach250 g cooked duck or chicken, chopped5-6 cloves garlic, minced100 g bacon, chopped2 tsp ground paprika2 cups heavy cream1/4 cup red wine800 g can crushed tomatoessalt and pepper, to tasteparmesan cheese400 g favourite pastaPreparation:In a large pan, add onion, bell peppers and mushrooms and cook on medium heat for 15-20 minutes, or until softened. Add the bacon and continue cooking for another 10 minutes. Add paprika and garlic and cook for 30 seconds.Next stir in the cream and let simmer 10-15 minutes, or until the cream has reduced and thickened.Stir in the duck/chicken, red wine and crushed tomatoes and simmer an additional 15-20 minutes. Salt and pepper to taste.Meanwhile cook the rigatoni according to package instructions.Drain.Remove the tomato cream sauce from the heat and gently fold in the spinach. Mix in pasta.Serve topped with shaved parmesan cheese.Enjoy!
Share the post "Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce"


