Wykonanie
Share the post "Kotlety
schabowe zapiekane ze
śmietanką i
szpinakiem /
Pork chops baked with cream and spinach"Pyszne kotlety ze
schabu zapiekane w sosie
śmietanowym z dużą ilością
świeżego szpinaku i
parmezanu. Doskonała propozycja na rodzinny obiad w tzw. tygodniu, kiedy nie mamy czasu ani ochoty na stanie przy garach. Zamiast
schabu można użyć
karkówki lub innej ulubionej
sztuki mięsa, pamiętając jednak, że w takiej sytuacji należy odpowiednio zmodyfikować czas pieczenia. Podałam je z młodymi ziemniaczkami i glazurowanymi
marchewkami . Polecam!Scroll down for recipe n English
(4 porcje)Składniki:1/4 szklanki
oleju rzepakowego450 g
świeżego szpinaku baby4 kotlety
schabowe (po 150 g każdy)
sól,
pieprz2
szalotki, pokrojone w drobną kostkę (lub 1
cebula)2 łyżki
mąki4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2 szklanki
bulionu drobiowego1 szklanka
śmietanki 18%szczypta mielonej
gałki muszkatołowej1 1/2 szklanki startego
parmezanuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę
oleju i wrzuć 1/3
szpinaku. Smaż mieszając do „zwiędnięcia”, po czym powtórz czynność z resztą
szpinaku. Przełóż go do durszlaka i odciśnij z niego jak najwięcej
wody, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie przełóż
szpinak na deskę do krojenia i z grubsza posiekaj.W celu przygotowania kotletów, osusz je ręcznikami papierowymi i dopraw
solą i
pieprzem z obu stron. W patelni po
szpinaku rozgrzej na średnim ogniu kolejną łyżkę
oleju i włóż kotlety. Smaż do zarumienia z obu stron, po ok. 5 minut, po czym przełóż je do naczynia do zapiekania.Do tej samej patelni wrzuć
szalotki i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj
czosnek, podsmaż całość przez 30 s po czym wmieszaj
mąkę i także podsmaż przez chwilę.Cały czas mieszając trzepaczką dolewaj
bulion i
śmietankę. Dopraw
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową i gotuj, aż sos odpowiednio zgęstnieje, około 5 minut. Zdejmij sos z ognia i wmieszaj 1/2 szklanki startego
parmezanu i posiekany
szpinak.Przełóż sos na przygotowane w naczyniu do zapiekania kotlety, wyrównaj i posyp resztą startego
parmezanu. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 10 do 15 minut lub do zarumienienia.Smacznego!
English version
Pork chops baked with cream and spinach(4 servings)Ingredients:1/4 cup canola oil450 g fresh baby spinach4
pork chops (150 g each), trimmedsalt, pepper2 shallots, minced2 tbsp
flour4 garlic cloves, minced2 cups chicken stock1 cup heavy creampinch ground nutmeg1 1/2 cups grated
Parmesan cheesePreparation:Pre-heat your oven to 200 oC.Heat 1 tablespoon of oil in a large skillet over medium-high, add a third of the spinach, and cook down, stirring constantly, until completely wilted. Repeat twice
more until all the spinach has been cooked down. Turn off the heat and remove the spinach to a colander and press down with a wooden spoon to remove as much water as possible. Roughly chop the spinach on a cutting board and set aside.Pat the
pork chops dry and season both sides with salt and pepper. Return the pan to medium-high heat and add another tablespoon of oil. When the oil is shimmering, add the
chops and cook until browned on both sides, about 5 minutes. Transfer to a baking dish.Add the shallots to the now empty pan and cook, stirring constantly, until softened. Add the garlic and saute for an additional 30 seconds, until fragrant and stir in the
flour.Slowly
whisk in the chicken broth, and then the heavy cream. Season with salt, pepper, and the nutmeg, and simmer until the mixture is thickened, about 5 minutes. Take of the heat, stir in 1/2 cup of the
Parmesan cheese, along with the spinach.
Pour spinach mixture into the baking dish with the
chops and sprinkle on the remaining 1 cup of
Parmesan cheese. Place in the oven for 10 to 15 minutes, until the cheese is golden brown and the spinach mixture is bubbling.Enjoy!
Share the post "Kotlety
schabowe zapiekane ze
śmietanką i
szpinakiem /
Pork chops baked with cream and spinach"