Wykonanie
Przedstawiam kolejny szybki pomysł na obiad dla zabieganych, a lubiących smacznie i domowo zjeść:). Soczyste kotlety ze
schabu (najlepiej z kością) zapiekane z
mozzarellą w
miodowo-
musztardowym sosie śmietanowym z dodatkiem
pieczarek. Danie praktycznie „robi się samo” w piekarniku, więc w międzyczasie można przygotować dodatki np. z puree z
kapustą i
brie i lekką
sałatkę, które stworzą przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam!Scroll down for recipe in English
Schab zapiekany z
mozzarellą(6 porcji)Składniki:6 kotletów
schabowych z kostką, każdy po ok 150-200 g2
cebule pokrojone w cienkie plasterki150 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki2 łyżki
musztardy Dijon3 łyżki
miodu1 łyżka
mąki300 ml
śmietanki 18 %
sól,
pieprz i
gałka muszkatołowa do smaku150 g startej
mozzarelliPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
Mięso umyj, osusz, dopraw solidnie
solą i
pieprzem z każdej strony, po czym i umieść w naczyniu do zapiekania. Na tak przygotowane kotlety wyłóż
cebulę wraz z
pieczarkami.W miseczce dokładnie wymieszaj
musztardę,
miód i
mąkę. Następnie, cały czas mieszając, wmieszaj
śmietankę, po czym dopraw całość
solą i
pieprzem.Polej sosem
mięso i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut, po czym posyp kotlety
mozzarellą i dopiekaj kolejne 10 minut.Wyjmij danie z piekarnika i odstaw na 5-10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!
(6 servings)Ingredients:6
pork chops, 150-200 g each2 onions, thinly sliced150 g mushrooms, sliced2 tablespoons Dijon
mustard3 tablespoons honey1 tablespoon
flour300 ml of creamsalt, pepper and nutmeg to taste150 g of grated
mozzarella cheesePreparation:Preheat the oven to 180 oC.Wash and pat dry the
pork, season with salt and pepper and place in baking dish. Top each
pork chop with sliced onion and mushrooms.In a medium bowl, mix the
mustard, honey and
flour. Next stir in the cream and season with salt and pepper.
Pour the sauce over the meat and place in the preheated oven. Bake for 40 minutes, next top each cutlet with
mozzarella cheese and bake another 10 minutes.Remove
pork chops from the oven and set aside for 5-10 minutes.
Serve with your favorite
side dishes.Enjoy!
Share the post "
Schab zapiekany z
mozzarellą /
Pork chops baked with
mozzarella"