ßßß
Schab zapiekany z mozzarellą(6 porcji)Składniki:6 kotletów schabowych z kostką, każdy po ok 150-200 g2 cebule pokrojone w cienkie plasterki150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki2 łyżki musztardy Dijon3 łyżki miodu1 łyżka mąki300 ml śmietanki 18 %sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku150 g startej mozzarelliPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Mięso umyj, osusz, dopraw solidnie solą i pieprzem z każdej strony, po czym i umieść w naczyniu do zapiekania. Na tak przygotowane kotlety wyłóż cebulę wraz z pieczarkami.W miseczce dokładnie wymieszaj musztardę, miód i mąkę. Następnie, cały czas mieszając, wmieszaj śmietankę, po czym dopraw całość solą i pieprzem.Polej sosem mięso i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 40 minut, po czym posyp kotlety mozzarellą i dopiekaj kolejne 10 minut.Wyjmij danie z piekarnika i odstaw na 5-10 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!
(6 servings)Ingredients:6 pork chops, 150-200 g each2 onions, thinly sliced150 g mushrooms, sliced2 tablespoons Dijon mustard3 tablespoons honey1 tablespoon flour300 ml of creamsalt, pepper and nutmeg to taste150 g of grated mozzarella cheesePreparation:Preheat the oven to 180 oC.Wash and pat dry the pork, season with salt and pepper and place in baking dish. Top each pork chop with sliced onion and mushrooms.In a medium bowl, mix the mustard, honey and flour. Next stir in the cream and season with salt and pepper.Pour the sauce over the meat and place in the preheated oven. Bake for 40 minutes, next top each cutlet with mozzarella cheese and bake another 10 minutes.Remove pork chops from the oven and set aside for 5-10 minutes. Serve with your favorite side dishes.Enjoy!
Share the post "Schab zapiekany z mozzarellą / Pork chops baked with mozzarella"


