Wykonanie
Wertując najnowszego Kukbuka natknęłam się na przepis na
cannelloni z
mięsem i
szpinakiem i stwierdziłam,że muszę go wypróbować. Wcześniej robiłam bardzo podobne danie Gordona Ramsaya w wersji wegetariańskiej i było przepyszne,więc z tym też nie mogło być inaczej. Nie zawiodłam się i polecam!Scroll down for English(6 porcji)Składniki:2 puszki krojonych
pomidorów3 łyżki
oliwy1
cebula,pokrojona w kostkę3 posiekane ząbki
czosnku1 łyżka posiekanego świeżego
oreganosól,
pieprz200 g mrożonego (lub świeżego)
szpinaku300 g
mięsa wołowo-wieprzowego300 g
ricottygałka muszkatołowa3 łyżki
masła3 łyżki
mąki2 szklanki (500 ml)
mleka1 opakowanie (250 g)
cannelloniPrzygotowanie
sosu pomidorowego:Zmiksuj
pomidory na gładką masę w blenderze.Rozgrzej na patelni
oliwę i podsmaż na niej
cebulę i połowę
czosnku do zeszklenia.Dodaj do patelni
pomidory i świeże
oregano i gotuj sos ok. 7 minut. Pod koniec dopraw
solą i
pieprzem.Przygotowanie farszu:Rozmroź
szpinak i dokładnie osącz go z
wody.Rozgrzej na patelni
oliwę,włóż
mięso i smaż aż do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodaj resztę
czosnku.W misce wymieszaj
ricottę, przestudzone
mięso i
szpinak. Dopraw do smaku
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem.Przygotowanie
sosu beszamelowego:W rondelku najlepiej z grubym dnem roztop
masło,dodaj
mąkę i smaż powstałą masę, cały czas mieszając około minuty.Małymi partiami, nieustannie mieszając dolewaj
mleko. Gotuj sos na małym ogniu, wciąż mieszając aż zgęstnieje.Przygotowanie dania:Suchy
makaron nadziewamy przygotowanym farszem.Na spód naczynia żaroodpornego (30×20 cm) wykładamy 1/3
sosu pomidorowego,następnie układamy na nim
makaron.Całość polewamy resztą
sosu pomidorowego, a nie niego wylewamy
sos beszamelowy.Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 oC około 35 minut.Smacznego!

English version(6 servings)Ingredients:2 cans of chopped tomatoes3 tablespoons
olive oil1 onion, diced3 cloves garlic, chopped1 tablespoon chopped fresh
oreganosalt and pepper200 g frozen (or fresh) spinach300 grams of beef and
pork meat300 g
ricottaground nutmeg3 tablespoons butter3 tablespoons
flour2 cups (500 ml) milk1 package (250 g)
cannelloniPreparation of tomato sauce:Blend the tomatoes into a smooth sauce.Heat the
olive oil in a pan and cook the onion and half the garlic for 3-4 minutes.Add tomatoes and fresh
oregano and cook the sauce for 7 minutes. Season with salt and pepper.Preparation of stuffing:Heat the
olive oil in a pan, put the meat and cook until golden brown. At the end of cooking add the rest of the garlic.In a bowl, mix the
ricotta, cooled meat with thawed and well drained spinach. Season to taste with nutmeg, salt and pepper.Preparation of béchamel sauce:In a heavy bottom saucepan melt butter, add
flour and cook stirring about for a minute.Add milk and cook the sauce over low heat, stirring constantly until thickened.Assemble the dish:Spread about a third of the tomato sauce Aa the bottom of a baking dish (30×20 cm), then a layer of
cannelloni side by
side.
Pour the rest of the tomato sauce and bechamel sauce on top.Bake in preheated oven to 190 ° C for 35 minutes.Enjoy!

Share the post "
Cannelloni z
ricottą,
szpinakiem i
mięsem z najnowszego Kukbuka"



