ßßß Cookit - przepis na Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka

Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka

nazwa

Wykonanie

Wertując najnowszego Kukbuka natknęłam się na przepis na cannelloni z mięsem i szpinakiem i stwierdziłam,że muszę go wypróbować. Wcześniej robiłam bardzo podobne danie Gordona Ramsaya w wersji wegetariańskiej i było przepyszne,więc z tym też nie mogło być inaczej. Nie zawiodłam się i polecam!
Scroll down for English
(6 porcji)
Składniki:
2 puszki krojonych pomidorów
3 łyżki oliwy
1 cebula,pokrojona w kostkę
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
sól,pieprz
200 g mrożonego (lub świeżego) szpinaku
300 g mięsa wołowo-wieprzowego
300 g ricotty
gałka muszkatołowa
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki (500 ml) mleka
1 opakowanie (250 g) cannelloni
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Zmiksuj pomidory na gładką masę w blenderze.
Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej cebulę i połowę czosnku do zeszklenia.
Dodaj do patelni pomidory i świeże oregano i gotuj sos ok. 7 minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu:
Rozmroź szpinak i dokładnie osącz go z wody.
Rozgrzej na patelni oliwę,włóż mięso i smaż aż do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodaj resztę czosnku.
W misce wymieszaj ricottę, przestudzone mięso i szpinak. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
W rondelku najlepiej z grubym dnem roztop masło,dodaj mąkę i smaż powstałą masę, cały czas mieszając około minuty.
Małymi partiami, nieustannie mieszając dolewaj mleko. Gotuj sos na małym ogniu, wciąż mieszając aż zgęstnieje.
Przygotowanie dania:
Suchy makaron nadziewamy przygotowanym farszem.
Na spód naczynia żaroodpornego (30×20 cm) wykładamy 1/3 sosu pomidorowego,następnie układamy na nim makaron.
Całość polewamy resztą sosu pomidorowego, a nie niego wylewamy sos beszamelowy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 oC około 35 minut.
Smacznego!
English version
(6 servings)
Ingredients:
2 cans of chopped tomatoes
3 tablespoons olive oil
1 onion, diced
3 cloves garlic, chopped
1 tablespoon chopped fresh oregano
salt and pepper
200 g frozen (or fresh) spinach
300 grams of beef and pork meat
300 g ricotta
ground nutmeg
3 tablespoons butter
3 tablespoons flour
2 cups (500 ml) milk
1 package (250 g) cannelloni
Preparation of tomato sauce:
Blend the tomatoes into a smooth sauce.
Heat the olive oil in a pan and cook the onion and half the garlic for 3-4 minutes.
Add tomatoes and fresh oregano and cook the sauce for 7 minutes. Season with salt and pepper.
Preparation of stuffing:
Heat the olive oil in a pan, put the meat and cook until golden brown. At the end of cooking add the rest of the garlic.
In a bowl, mix the ricotta, cooled meat with thawed and well drained spinach. Season to taste with nutmeg, salt and pepper.
Preparation of béchamel sauce:
In a heavy bottom saucepan melt butter, add flour and cook stirring about for a minute.
Add milk and cook the sauce over low heat, stirring constantly until thickened.
Assemble the dish:
Spread about a third of the tomato sauce Aa the bottom of a baking dish (30×20 cm), then a layer of cannelloni side by side.
Pour the rest of the tomato sauce and bechamel sauce on top.
Bake in preheated oven to 190 ° C for 35 minutes.
Enjoy!
Share the post "Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka"
Źródło:http://karmelowy.pl/cannelloni-z-ricottaszpinakiem-i-miesem-z-najnowszego-kukbuka