Wykonanie
Share the post "Bigos z
młodej kapusty / Young cabbage hunter’s stew"Bigos z
młodej kapusty jest jednym z moich najbardziej ulubionych i wyczekiwanych wiosennych dań. Zawsze robię go wielki gar i jem w nieprzyzwoitych ilościachSzkoda, że można sobie na niego pozwolić tylko przez niedługi czas w ciągu roku, ten ze standardowej
kapusty nie smakuje mi już tak bardzo niestety… Dziś przedstawiam przepis dosyć klasyczny, z którego bigos nie może się nie udać. Cały sekret tkwi w dobrym doprawieniu na samym końcu gotowania. Polecam!Scroll down for recipe in English

(4-5 porcji)Składniki:1 duża główka
młodej kapusty, poszatkowana200 g
kiełbasy, pokrojonej w kostkę300 g
schabu lub
karkówki, pokrojonego w 2 cm kawałki1 średnia
cebula, pokrojona w kostkę1 średnia
marchewka, startej na tarce1-2 łyżki
koncentratu pomidorowego4
liście laurowe7 ziarenek
ziela angielskiegosól,
pieprz,
cukier i
papryka mielona słodka do smaku1 łyżka
octu winnegoPrzygotowanie:W dużym garnku umieść
kapustę,
marchewkę,
ziele angielskie,
liście laurowe i wlej
wody do połowy jej wysokości. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia i gotuj około 15-20 minut.W międzyczasie na średnim ogniu rozgrzej patelnię z odrobiną
oleju rzepakowego i wrzuć
cebulę. Podsmaż ją do zeszklenia po czym włóż
mięso wraz z
kiełbasą. Dopraw
solą,
pieprzem i
papryką, po czym smaż do zarumienienia przez około 10 minut i przełóż całość do gotującej się
kapusty.Dopraw bigos
koncentratem pomidorowym, gotuj kilka minut i następnie dopraw
solą,
pieprzem i
cukrem.Podawaj posypany
koperkiem, z
ziemniakami lub
chlebem.Smacznego!

English versionYoung cabbage hunter’s stew(4-5 servings)Ingredients:1 large head of young cabbage, shredded200 g of sausage, diced300 g
pork loin or
pork neck, cut into 2 cm pieces1 medium onion, diced1 medium carrot, grated1-2 tablespoons of tomato paste4 bay leaves7 allspice berriessalt, ground black pepper, sugar and sweet ground
paprika to taste1 tablespoon white
wine or
sherry vinegarPreparation:In a large saucepan, place the cabbage, carrots, allspice berries, bay leaves and add water up to half of cabbage. Bring to a boil over medium heat and cook for about 15-20 minutes.In the meantime, heat the pan over medium with a tablespoon of canola oil and add the onion. Cook until translucent and add meat with sausage. Season with salt, pepper and
paprika, and
sear for about 10 minutes, next mix with the cabbage.Stir in tomato paste, cook for a few minutes and then season with salt, pepper and sugar to taste.Sprinkle with dill and
serve with mashed potatoes or bread.Enjoy!

Share the post "Bigos z
młodej kapusty / Young cabbage hunter’s stew"


