ßßß
(4-5 porcji)Składniki:1 duża główka młodej kapusty, poszatkowana200 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę300 g schabu lub karkówki, pokrojonego w 2 cm kawałki1 średnia cebula, pokrojona w kostkę1 średnia marchewka, startej na tarce1-2 łyżki koncentratu pomidorowego4 liście laurowe7 ziarenek ziela angielskiegosól, pieprz, cukier i papryka mielona słodka do smaku1 łyżka octu winnegoPrzygotowanie:W dużym garnku umieść kapustę, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe i wlej wody do połowy jej wysokości. Doprowadź na średnim ogniu do wrzenia i gotuj około 15-20 minut.W międzyczasie na średnim ogniu rozgrzej patelnię z odrobiną oleju rzepakowego i wrzuć cebulę. Podsmaż ją do zeszklenia po czym włóż mięso wraz z kiełbasą. Dopraw solą, pieprzem i papryką, po czym smaż do zarumienienia przez około 10 minut i przełóż całość do gotującej się kapusty.Dopraw bigos koncentratem pomidorowym, gotuj kilka minut i następnie dopraw solą, pieprzem i cukrem.Podawaj posypany koperkiem, z ziemniakami lub chlebem.Smacznego!
English versionYoung cabbage hunter’s stew(4-5 servings)Ingredients:1 large head of young cabbage, shredded200 g of sausage, diced300 g pork loin or pork neck, cut into 2 cm pieces1 medium onion, diced1 medium carrot, grated1-2 tablespoons of tomato paste4 bay leaves7 allspice berriessalt, ground black pepper, sugar and sweet ground paprika to taste1 tablespoon white wine or sherry vinegarPreparation:In a large saucepan, place the cabbage, carrots, allspice berries, bay leaves and add water up to half of cabbage. Bring to a boil over medium heat and cook for about 15-20 minutes.In the meantime, heat the pan over medium with a tablespoon of canola oil and add the onion. Cook until translucent and add meat with sausage. Season with salt, pepper and paprika, and sear for about 10 minutes, next mix with the cabbage.Stir in tomato paste, cook for a few minutes and then season with salt, pepper and sugar to taste.Sprinkle with dill and serve with mashed potatoes or bread.Enjoy!
Share the post "Bigos z młodej kapusty / Young cabbage hunter’s stew"

