Wykonanie
Sezon na
młodą kapustę uważam za otwarty! Tradycyjny bigos z
kiszonej kapusty kojarzy mi się zawsze ze świętami i obficie obstawionym stołem. Ten ze świeżej
kapusty jednak zwiastuje ciepłe dni, nawet jeśli u wielu za oknem to nie jest jeszcze widoczne. U mnie też niestety ciągle pada :( Ile rodzin tyle przepisów na bigos ;) Nie można jednoznacznie stwierdzić, który jest najlepszy, każdy ma wyjątkowy smak, trzeba więc próbować i eksperymentować ;)

Składniki:1 duża główka
młodej kapusty1 duża laska
kiełbasy wędzonej30-40 dkg
mięsa(wieprzowe,
drób), u mnie
schab1 średnia
cebula1 średnia
marchewkakoncentrat pomidorowy3-4
liście laurowe6-7 ziarenek
ziela angielskiegokilka ziarenek
pieprzysól,
papryka mielona słodka1 łyżka
octu winnego (u mnie cherry)1.
Kapustę obrać, umyć, osuszyć i poszatkować. Zalać
wodą w garnku, jednak
wody nie może być więcej niż
kapusty. Zetrzeć
marchew i dodać do
kapusty. Wrzucić
pieprz,
ziele angielskie i
liście laurowe. Gotować ok 15 minut bez przykrycia.2.
Mięso i
kiełbasę pokroić, opruszyć
papryką i podsmażyć dosyć długo. Zalać
mięso ok. 3 chochlami
wody z
kapusty i dusić przez ok 10 minut. Dodać do
kapusty. Doprawić
koncentratem pomidorowym i
solą. Chwilę pogotować na małym ogniu, ale dosłownie 3-4 minuty.
Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać również do bigosu. Można zrobić zasmażkę z
mąki, jednak odradzam to osobom dbającym o sylwetkę ;)3. Doprawić bigos
solą i ew.
pieprzem, chociaż dając wcześniej dużo
pieprzu w ziarenkach nie ma takiej potrzeby. Dodać łyżkę
octu. Zamieszać.4. Podawać posypany
koperkiem, z
chlebem lub
ziemniakami ;)Smacznego!