ßßß Cookit - przepis na Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Sezon na młodą kapustę uważam za otwarty! Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty kojarzy mi się zawsze ze świętami i obficie obstawionym stołem. Ten ze świeżej kapusty jednak zwiastuje ciepłe dni, nawet jeśli u wielu za oknem to nie jest jeszcze widoczne. U mnie też niestety ciągle pada :( Ile rodzin tyle przepisów na bigos ;) Nie można jednoznacznie stwierdzić, który jest najlepszy, każdy ma wyjątkowy smak, trzeba więc próbować i eksperymentować ;)
Składniki:
1 duża główka młodej kapusty
1 duża laska kiełbasy wędzonej
30-40 dkg mięsa(wieprzowe, drób), u mnie schab
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
koncentrat pomidorowy
3-4 liście laurowe
6-7 ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzy
sól, papryka mielona słodka
1 łyżka octu winnego (u mnie cherry)
1. Kapustę obrać, umyć, osuszyć i poszatkować. Zalać wodą w garnku, jednak wody nie może być więcej niż kapusty. Zetrzeć marchew i dodać do kapusty. Wrzucić pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 15 minut bez przykrycia.
2. Mięso i kiełbasę pokroić, opruszyć papryką i podsmażyć dosyć długo. Zalać mięso ok. 3 chochlami wody z kapusty i dusić przez ok 10 minut. Dodać do kapusty. Doprawić koncentratem pomidorowym i solą. Chwilę pogotować na małym ogniu, ale dosłownie 3-4 minuty. Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać również do bigosu. Można zrobić zasmażkę z mąki, jednak odradzam to osobom dbającym o sylwetkę ;)
3. Doprawić bigos solą i ew. pieprzem, chociaż dając wcześniej dużo pieprzu w ziarenkach nie ma takiej potrzeby. Dodać łyżkę octu. Zamieszać.
4. Podawać posypany koperkiem, z chlebem lub ziemniakami ;)
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/06/bigos-z-modej-kapusty.html