ßßß Cookit - przepis na Leczo z groszkiem konserwowym - Buszująca w kuchni

Leczo z groszkiem konserwowym - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Leczo to rodzaj gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej. Może być podawane na dwa sposoby. W wersji wegetariańskiej jako dodatek do mięs, makaronu i ryżu lub z kiełbasą jako danie główne. Leczo jadłam z wielu źródeł. Za każdym razem smakowało inaczej i co dziwne, za każdym razem było dobre.
Składniki
boczek, 200 g
kiełbasa, 500 g
cebula, 3 sztuki
pomidory, 5-6 sztuk
papryka czerwona, 4-5 sztuk
papryka żółta, 1 sztuka
papryka zielona, 1 sztuka
koncentrat pomidorowy, 80 g
sól, pieprz, papryka słodka i ostra wędzona, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe
groszek konserwowy, 1 puszka
Sposób przygotowania
Boczek pokrojony w kosteczkę zarumienić na suchej patelni. Dodać grubo pokrojoną kiełbasę, chwilę smażyć. Przełożyć na talerz.
Cebulę pokroić w piórka. Zarumienić na tłuszczu, który został ze smażenia boczku i kiełbasy.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Następnie pokroić, wrzucić do garnka. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu.
Z papryk usunąć gniazda i pokroić w grubą kostkę. Dodać do pomidorów wraz z koncentratem i cebulą. Przyprawić. Gotować około 15 minut.
Dodać kiełbasę i boczek. Gotować kolejne 15 minut. Na koniec wrzucić odcedzony groszek. W razie potrzeby ponownie przyrawić. Danie powinno być ostre.
Roxicet side effects
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/leczo-z-groszkiem-konserwowym