Wykonanie

Leczo to rodzaj gulaszu pochodzącego z kuchni węgierskiej. Może być podawane na dwa sposoby. W wersji wegetariańskiej jako dodatek do
mięs,
makaronu i
ryżu lub z
kiełbasą jako danie główne. Leczo
jadłam z wielu źródeł. Za każdym razem smakowało inaczej i co
dziwne, za każdym razem było dobre.Składniki
boczek, 200 g
kiełbasa, 500 g
cebula, 3 sztuki
pomidory, 5-6 sztuk
papryka czerwona, 4-5 sztuk
papryka żółta, 1 sztuka
papryka zielona, 1 sztuka
koncentrat pomidorowy, 80 g
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra wędzona,
zioła prowansalskie, 2
liście laurowegroszek konserwowy, 1 puszkaSposób przygotowania
Boczek pokrojony w kosteczkę zarumienić na suchej patelni. Dodać grubo pokrojoną
kiełbasę, chwilę smażyć. Przełożyć na talerz.
Cebulę pokroić w piórka. Zarumienić na tłuszczu, który został ze
smażenia boczku i
kiełbasy.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Następnie pokroić, wrzucić do garnka. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu.Z
papryk usunąć gniazda i pokroić w grubą kostkę. Dodać do
pomidorów wraz z koncentratem i
cebulą. Przyprawić. Gotować około 15 minut.Dodać
kiełbasę i
boczek. Gotować kolejne 15 minut. Na koniec wrzucić odcedzony
groszek. W razie potrzeby ponownie przyrawić. Danie powinno być ostre.Roxicet
side effects