Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na jednogarnkowy gulasz z
ziemniakami.Jest świetny w smaku i przygotowaniu -robi się praktycznie sam :) no i zmywania mało a ja nie cierpię zmywać :/ ( niestety w obecnym mieszkaniu nie mam miejsca na zmywarkę ).Tak więc... składników mało, prosty i smaczny !
Today I have for you a recipe for one pot stew with potatoes.It's great in taste and preparation - stew is almost cooks itself :) and ont much to clean after, I hate dishwashing :/ (unfortunately in the current apartment I don't have room for a dishwasher).So ... few ingredients, simple and tasty!

Składniki : ( 4 porcje )* 750 g
łopatki wieprzowej,* 2 łyżki
oleju,* 2 łyżeczki
słodkiej papryki,* 1/2 łyżeczki
pikantnej papryki,* 2 ząbki
czosnku, drobno posiekany,* 2 łyżki
natki pietruszki,* 1
kostka rosołowa, ( ja użyłam dwóch domowej roboty ),* 1
liść laurowy,* 2
ziela angielskie,* 4 ziarenka
pieprzu,* 1 duża
cebula, pokrojona w półplasterki,* 4 duże
ziemniaki, obrane i pokrojone na 4,*
sól,
pieprz,Ingredients: (4 servings)* 750 g
pork shoulder,* 2 tbsp of oil,* 2 tsp sweet
paprika,* 1/2 tsp hot
paprika,* 2 cloves garlic, finely chopped,* 2 tbsp fresh parsley,* 1 stock cube, (I've used two homemade),* 1 bay leaf,* 2 allspice,* 4 peppercorns,* 1 large onion, cut into half-slices,* 4 large potatoes, peeled and cut into 4,* salt, pepper,

Przygotowanie :
Mięso z
łopatki pokrój w dużą kostkę ( 2 cm ).W misce zmieszaj
olej, słodką i
ostrą paprykę,
czosnek i
natkę pietruszki, dokładnie obtocz w tym
mięso i odstaw do lodówki na minimum godzinę ( najlepiej na noc ).Rozgrzej dużą patelnie i podsmaż
mięso.W
między czasie w garnku zagotuj szklankę
wody z
kostką rosołową,
liściem laurowym,
zielem angielskim i
pieprzem.Gdy
mięso będzie złociste przełóż je do garnka i duś na wolnym ogniu.Na patelnię wrzuć pokrojoną
cebulę i podsmaż chwilę, dodaj trochę
wody i przelej wszystko do garnka.Przykryj i duś na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż
mięso zacznie robić się miękkie ( mniej więcej godzinkę ).
Ziemniaki dodaj do
mięsa, gotuj na wolnym ogniu do czasu aż będą miękkie ( około 15 minut ).Dopraw do smaku
solą i
pieprzem, podawaj z ulubioną surówką :DPreparation:Meat from the shoulder cut into large cubes (2 cm).In a bowl mix oil, sweet and hot peppers, garlic and parsley, carefully dredge meat and leave in the fridge for at least an hour (preferably overnight).Heat a large frying pan and fry the meat.Meanwhile in a saucepan boil a cup of water with a stock cube, bay leaf, allspice and pepper.When the meat is golden transfer to the pot and simmer gently.In a frying pan toss chopped onion and fry a while, add some water and
pour everything into the pot.Cover and simmer gently stir from
time to
time until meat starts to
make a soft (about an hour).Add potatoes to meat, simmer until they are soft (about 15 minutes).Season to taste with salt and pepper and
serve with your favorite salad :D