ßßß Cookit - przepis na Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

nazwa

Wykonanie

Gulasz węgierski na ostro. Zaspokoi tych, którzy życia bez mięsa sobie wyobrazić nie mogą. Nadaje się na obiad jak i na kolację. Jest też dobrą propozycją na ciepły posiłek na jakąś dłuższą imprezę. O ile wśród gości nie ma wegetarian. Wtedy polecamy inne potrawy z naszego bloga :)
500g wołowiny
3 ziemniaki
2 papryki
3 małe cebule
3 ząbki czosnku
pomidory bez skórki w puszcze
3 łyżki słodkiej papryki
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 kostka rosołowa
Cebule i wołowinę kroimy w kostkę i smażymy razem aż woda z mięsa odparuje.
Przekładamy do większego garnka i zalewamy wodą na około 1 cm ponad ilość mięsa. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu. Wołowina gotuje się długo, tak więc po ok 1,5h, kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy 3 ząbki czosnku, 3 pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, pokrojone w paski 2 papryki. Doprawiamy trzema łyżkami słodkiej papryki.
Gotujemy wszystko razem, do momentu aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy puszkę pomidorów bez skórki i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dla osób które wolą ostrzejszą wersję proponuję dodać jeszcze jedną łyżkę ostrej papryki.
Źródło:http://littlemissgarlic.blogspot.com/2012/02/gulasz-wegierski.html