ßßß Cookit - przepis na Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Zupełnie nie dietetyczne placki ziemniaczane z pysznym sosem pomidorowym z wołowiną. Grzeszny sobotni obiad. Aha, im pikantniejszy tym jest lepszy.
Składniki:
350 g wołowiny
pomidory gotowane
papryka mrożona
1/2 małej cebulki
papryka łagodna i pikantna
papryka słodka wędzona
sól
pieprz
kilka pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki wody
smalec kaczy/ wieprzowy lub jakikolwiek inny tłuszcz
placki ziemniaczane ((przepis)
śmietana 12%
Przygotowanie:
Mięso myjemy i kroimy na cieniutkie paski obsmażamy na smalcu (u mnie kaczy) dodajemy pomidory (u mnie były to pomidory letnie zawekowane w słoiki na sos pomidorowy)dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem około godziny może nawet (1,5 godziny) do momentu aż będzie miękka (ja robiłam wieczorem, a później podgrzewałam na następny dzień), następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, paprykę i wszystkie przyprawy solimy przed samym końcem duszenia. Podajemy np. z buraczkami i oczywiście z placuszkami ziemniaczanymi. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/04/placki-po-wegiersku.html