Wykonanie
Do każdego czasem przychodzi taki gorszy dzień, gdy nie chce się nic ani stać w kuchni, ani pichcić ani wymyślać cudownych obiadów. U mnie zagościł dziś.Potrzebowałam czegoś szybkiego do zrobienia bez wychodzenia na zakupy (z tego co mam w lodowce)... i tak powstało to danie!Na przygotowanie potrzebujecie jedynie 15 minut.Składniki :* 1 duża
pierś z kurczaka,* 1/2
zielonej papryki,* 1/2
czerwonej papryki,* 1
marchewka,* 1/3 szklanki mrożonego lub świeżego
groszku,* 1/3 szklanki
kukurydzy z puszki,* 2 łyżki
sezamu prażonego,* 2 łyżeczki
przyprawy do dań chińskich,* 2 łyżki
oliwy do stir fry,Składniki na sos :* 1/3 szklanki
octu ryżowego,* 4 łyżki
brązowego cukru,* 1 łyżka
ketchupu,* 1 łyżeczka
sosu sojowego,* 2 łyżeczki
skrobi /
mąki kukurydzianej,* 4 łyżki
wody,Przygotowanie :W małym garnuszku wymieszać
ocet ryżowy,
cukier,
ketchup i
sos sojowy, zagotować.W szklance wymieszać
mąkę kukurydzianą z
wodą, dodawać stopniowo do sosu stale mieszając, zagotować.Pierś z kruczka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski posypać
przyprawa do dań chińskich.
Papryki umyć i pokroić w skośne paseczki.
Marchewkę obrać, pod skosem pokroić w cieniutkie plasterki.W woku lub dużej patelni rozgrzać
oliwę, dodać przyprawionego kruczka i podsmażyć z każdej strony.Gdy
kurczak nie będzie różowy dodać
marchewkę i
papryki - smażyć oko ł o 5 minut.Następnie dodać
kukurydz ę,
groszek i
sezam.Wszystko zalać przygotowanym sosem i zagotować.Podawać z
ryżem zaraz po przygotowaniu.
