Wykonanie
Picadillo - danie meksykańskie przyrządzane z
mięsa mielonego,
owoców i warzyw. W oryginalnych przepisach można znaleźć
migdały,
rodzynki a nawet
banany. Także dobór przypraw jest bardzo zróżnicowany od
czosnku,
majeranku po
goździki i
cynamon.Ja przygotowałam danie bardziej na mój gust :) - jeżeli lubicie
rodzynki można ich dodać 50 g. Jest dość pikantne - idealne na rozgrzewający zimowy obiad, do tego przygotowanie zajmuje jedynie około 30 minut.Składniki : ( 2 porcje )* 2 porcje
ryżu,* 1 łyżka
oliwy,* 1/2
cebuli,* 2 ząbki
czosnku,* 250 g
mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego),* 25 g
oliwek,* 15 g papryczek jalepano*,* 200 ml
wody,* 75 g
koncentratu pomidorowego,* 2 łyżki
suszonego oregano,*
sól,
pieprzPrzygotowanie :Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę
oliwy, dodaj posiekaną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek podsmażaj aż
cebula zmięknie.Dodaj
mięso i smaż około 5 minut.
Wodę wymieszaj z
koncentratem pomidorowym, zalej
mięso, dodaj posiekane papryczki jalepano i pokrojone
oliwki, przypraw
oregano,
solą i
pieprzem.Gotuj wszystko przez 15-20 minut często mieszając.W
między czasie w osolonej wodzie ugotuj
ryż na sypko.Podawaj zaraz po przygotowaniu.Smacznego !* Papryczki jalepano można zastąpić świeżymi zielonymi
papryczkami chili.* Picadillo świetnie nadaje się do wypełnienia tortilli lub tacos.
