ßßß Cookit - przepis na Picadillo z ryżem.

Picadillo z ryżem.

nazwa

Wykonanie

Picadillo - danie meksykańskie przyrządzane z mięsa mielonego, owoców i warzyw. W oryginalnych przepisach można znaleźć migdały, rodzynki a nawet banany. Także dobór przypraw jest bardzo zróżnicowany od czosnku, majeranku po goździki i cynamon.
Ja przygotowałam danie bardziej na mój gust :) - jeżeli lubicie rodzynki można ich dodać 50 g. Jest dość pikantne - idealne na rozgrzewający zimowy obiad, do tego przygotowanie zajmuje jedynie około 30 minut.
Składniki : ( 2 porcje )
* 2 porcje ryżu,
* 1 łyżka oliwy,
* 1/2 cebuli,
* 2 ząbki czosnku,
* 250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego),
* 25 g oliwek,
* 15 g papryczek jalepano*,
* 200 ml wody,
* 75 g koncentratu pomidorowego,
* 2 łyżki suszonego oregano,
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażaj aż cebula zmięknie.
Dodaj mięso i smaż około 5 minut.
Wodę wymieszaj z koncentratem pomidorowym, zalej mięso, dodaj posiekane papryczki jalepano i pokrojone oliwki, przypraw oregano, solą i pieprzem.
Gotuj wszystko przez 15-20 minut często mieszając.
W między czasie w osolonej wodzie ugotuj ryż na sypko.
Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Smacznego !
* Papryczki jalepano można zastąpić świeżymi zielonymi papryczkami chili.
* Picadillo świetnie nadaje się do wypełnienia tortilli lub tacos.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2012/12/picadillo-z-ryzem.html