ßßß Cookit - przepis na Kurczak po baskijsku z ryżem i chorizo

Kurczak po baskijsku z ryżem i chorizo

nazwa

Wykonanie

Syta,bardzo smaczna potrawka, która na pewno znajdzie wielu zwolenników. Na pikantnie lub nie jak kto woli. Nam bardzo posmakowała i wpisała się na stałe w menu obiadowe :) Przepis z bloga Kalejdoskop kulinarny .
Składniki : ( na 4 spore porcje, ja zawsze robię z połowy )
75 g suszonych pomidorów w oliwie
200 g chorizo
3 papryki ( zielone i czerwona )
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 mały pęczek tymianku ( użyłam suszonego około 1/2 łyżeczki na połowę porcji )
około 1,5 kg kurczaka podzielonego na 8 kawałków
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
300 g ryżu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki chilli w proszku ( dałam 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i na oko sypłam słodką chilli )
50 g czarnych oliwek z pestkami ( u mnie zielone, bez pestek )
1 , 5 L wrzątku
Kurczaka solimy, pieprzymy, obsmażamy na oliwie na złoto.
Pomidory odsączamy z oliwy. Oliwę zachować. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Chorizo obieramy ze skórki i tniemy w plasterki.
Na patelni ( może być ta na której wcześniej smażyliśmy kurczaka) smażymy chorizo na chrupiąco. Ściągamy z patelni ( nie ściągałam, smażyłam wszystko razem ). Wlewamy 3-4 łyżki oliwy z pomidorów. Smażymy cebulę, czosnek i paprykę. Dodajemy ryż, chwilę smażymy. Dokładamy koncentrat, zasmażamy. Oprószamy chilli.
Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy wrzątkiem, doprawiamy 1 łyżeczką soli, pieprzymy do smaku. Na wierzchu układamy suszone pomidory (można je wcześniej pociąć na mniejsze kawałki ), oliwki, mięso, posypujemy tymiankiem.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez 45-60 minut lub aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/09/Kurczak-po-baskijsku-z-ryzem-i-chorizo.html