Wykonanie
Syta,bardzo smaczna potrawka, która na pewno znajdzie wielu zwolenników. Na pikantnie lub nie jak kto woli. Nam bardzo posmakowała i wpisała się na stałe w menu obiadowe :) Przepis z bloga Kalejdoskop kulinarny .

Składniki : ( na 4 spore porcje, ja zawsze robię z połowy )75 g
suszonych pomidorów w
oliwie200 g chorizo3
papryki ( zielone i czerwona )2
cebule2 ząbki
czosnku1 mały pęczek
tymianku ( użyłam suszonego około 1/2 łyżeczki na połowę porcji )około 1,5 kg
kurczaka podzielonego na 8 kawałków
sól,
pieprz2 łyżki
oliwy300 g
ryżu3 łyżki
koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki
chilli w proszku ( dałam 1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne i na oko sypłam słodką
chilli )50 g czarnych
oliwek z pestkami ( u mnie zielone, bez pestek )1 , 5 L wrzątku
Kurczaka solimy,
pieprzymy, obsmażamy na
oliwie na złoto.
Pomidory odsączamy z
oliwy.
Oliwę zachować.
Paprykę,
cebulę i
czosnek kroimy w kostkę. Chorizo obieramy ze skórki i tniemy w plasterki.Na patelni ( może być ta na której wcześniej smażyliśmy
kurczaka) smażymy chorizo na chrupiąco. Ściągamy z patelni ( nie ściągałam, smażyłam wszystko razem ). Wlewamy 3-4 łyżki
oliwy z
pomidorów. Smażymy
cebulę,
czosnek i
paprykę. Dodajemy
ryż, chwilę smażymy. Dokładamy koncentrat, zasmażamy. Oprószamy
chilli.Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy wrzątkiem, doprawiamy 1 łyżeczką
soli,
pieprzymy do smaku. Na wierzchu układamy
suszone pomidory (można je wcześniej pociąć na mniejsze kawałki ),
oliwki,
mięso, posypujemy
tymiankiem.Pieczemy w temperaturze 200°C przez 45-60 minut lub aż
ryż wchłonie całą
wodę i będzie miękki.Smacznego :)