Wykonanie

Dziś pierwszy raz zrobiłam krem z
marchewki i choć wydawało mi się, że taka zupa będzie nieszczególna w smaku, to muszę powiedzieć, że była przepyszna!
Marchewka co prawda jest słodka, ale dzięki temu zupa jest delikatna. A pikantności dodały jej
imbir,
ostra papryka i
kolendra. Oprócz tego, że smaczna to zupa jest szybka, łatwa i tania, bo składniki do jej przygotowania zawsze mamy w domu.Składniki:4 duże
marchewkikawałek
selerakorzeń pietruszkikawałek
poramała
cebula3-4 łyżki
kaszy mannybagietkaśmietanka 18% z kartonika
sólpieprzimbirostra paprykatłuczona
kolendra2 ząbki
czosnkunatka pietruszkiWarzywa obrać, zalać litrem
wody (lub więcej, zależy ile chcemy
mieć zupy). Gotować do miękkości, wsypać
kaszę mannę i
przyprawy, gotować jeszcze chwilę i zmiksować. Doprawić jeszcze jeśli trzeba,
czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy.
Bagietkę pokroić w plasterki i podsmażyć na
maśle.
Natkę posiekać. Zupę podawać z kleksami
śmietany,
natką i grzankami.