Wykonanie
Miałam dziś jedną z tych chwil, gdy zagląda się do lodówki, patrzy i patrzy, i dochodzi się do wniosku, że nic w niej nie ma ;) Jakoś nie miałam pomysłu na kolację... Aż przypomniało mi się, że z obiadu został mi prawie cały woreczek ugotowanej
kaszy gryczanej, więc dlaczego by nie skorzystać z tej możliwości :) Przygotowanie placków nie zajęło zbyt wiele czasu, a gdy się smażyły, zdążyłam nawet przygotować do nich
sałatkę :)

Składniki dla 2 osób (12-15 placków):ok. 100 g
selera1 średnia
marchewkakawałek
pora (ok. 5 cm białej części)1 ząbek
czosnku (można więcej)1 mała
cebula (ok. 100 g)ok. 250-300 g ugotowanej
kaszy gryczanej2-3
jajka (zależy od wielkości)1-2 łyżki mieszanki
otrębówodrobina
sosu sojowego (choć niekoniecznie - użyłam, bo akurat go lubię;))suszona
natka pietruszkicząber*
pieprzsólolej/oliwa do smażeniaEwentualnie 1 łyżka
kaszy manny :)Przygotowanie:Warzywa umyć, osuszyć i obrać ze skórki.
Seler i
marchewkę potrzeć na tarce lub w malakserze.
Cebulę i
pora posiekać w kosteczkę.
Czosnek rozgnieść, ściągnąć łupinę i drobno pokroić.
Cebulę przesmażyć, a gdy będzie już lekko szklista, dodać do niej
pora i
czosnek. Gdy
cebulka będzie miękka, wyłączyć gaz i ostawić patelnię na bok, aby jej zawartość przestygła.W misce mieszamy potarty
seler i
marchew z ugotowaną
kaszą i
otrębami. Następnie dodajemy
cebulkę z
porem i
czosnkiem,
jajka oraz
przyprawy. Dokładnie mieszamy aż masa będzie lekko puszysta.Smażymy na rozgrzanej patelni jak placki ziemniaczane. Gdy masa ładnie się zetnie i placek będzie ładnie zarumieniony, obrócić go na drugą stronę. Układać na talerzu wyłożonym ręczniczkiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu z powierzchni placków.* Do placków można też dodać różne ulubione
przyprawy - koniecznie napiszcie, z jakimi smakują Wam najbardziej. Skorzystam z Waszych porad :)


Takie placki warzywno-gryczane bardzo dobrze smakują podawane w towarzystwie sałatki :) (obowiązkowo z chrupiącą
sałatą lodową! Mniam!)

Smacznego!