ßßß Cookit - przepis na Placki z kaszą gryczaną

Placki z kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Miałam dziś jedną z tych chwil, gdy zagląda się do lodówki, patrzy i patrzy, i dochodzi się do wniosku, że nic w niej nie ma ;) Jakoś nie miałam pomysłu na kolację... Aż przypomniało mi się, że z obiadu został mi prawie cały woreczek ugotowanej kaszy gryczanej, więc dlaczego by nie skorzystać z tej możliwości :) Przygotowanie placków nie zajęło zbyt wiele czasu, a gdy się smażyły, zdążyłam nawet przygotować do nich sałatkę :)
Składniki dla 2 osób (12-15 placków):
ok. 100 g selera
1 średnia marchewka
kawałek pora (ok. 5 cm białej części)
1 ząbek czosnku (można więcej)
1 mała cebula (ok. 100 g)
ok. 250-300 g ugotowanej kaszy gryczanej
2-3 jajka (zależy od wielkości)
1-2 łyżki mieszanki otrębów
odrobina sosu sojowego (choć niekoniecznie - użyłam, bo akurat go lubię;))
suszona natka pietruszki
cząber*
pieprz
sól
olej/oliwa do smażenia
Ewentualnie 1 łyżka kaszy manny :)
Przygotowanie:
Warzywa umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Seler i marchewkę potrzeć na tarce lub w malakserze. Cebulę i pora posiekać w kosteczkę. Czosnek rozgnieść, ściągnąć łupinę i drobno pokroić.
Cebulę przesmażyć, a gdy będzie już lekko szklista, dodać do niej pora i czosnek. Gdy cebulka będzie miękka, wyłączyć gaz i ostawić patelnię na bok, aby jej zawartość przestygła.
W misce mieszamy potarty seler i marchew z ugotowaną kaszą i otrębami. Następnie dodajemy cebulkę z porem i czosnkiem, jajka oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy aż masa będzie lekko puszysta.
Smażymy na rozgrzanej patelni jak placki ziemniaczane. Gdy masa ładnie się zetnie i placek będzie ładnie zarumieniony, obrócić go na drugą stronę. Układać na talerzu wyłożonym ręczniczkiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu z powierzchni placków.
* Do placków można też dodać różne ulubione przyprawy - koniecznie napiszcie, z jakimi smakują Wam najbardziej. Skorzystam z Waszych porad :)
Takie placki warzywno-gryczane bardzo dobrze smakują podawane w towarzystwie sałatki :) (obowiązkowo z chrupiącą sałatą lodową! Mniam!)
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/06/placki-z-kasza-gryczana.html