ßßß
Ta zapiekanka to ciekawy pomysł na obiad np. piątkowy. Jest z nią sporo pracy, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni, żeby potem zjeść coś smacznego. Gorącą zapiekankę podałam z sosem czosnkowym, dzięki czemu była jeszcze lepsza, bo wiadomo, że czosnek i szpinak to dobrana para. Pomiędzy warstwy sera i beszamelu można ułożyć jeszcze plasterki pomidorów, ja tego nie zrobiłam ze względu na uczulenie córeczki. Podaję porcję dla czterech osób.Składniki:5 filetów z mintaja (lub innej ryby)350 g szpinaku3/4 opakowania makaronu rurki50g serka topionego2 łyżki śmietany kwaśnej2 ząbki czosnkusólpieprz150 g sera żółtego na beszamel:2 łyżki mąki1 łyżka masłaok. 2 szklanki mlekasólpieprzgałka muszkatołowaMakaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, serek topiony, śmietanę i doprawić. Filety rybne posolić i przyprawić.Część makaronu rozłożyć w foremce do zapiekania (jedną lub dwie warstwy w zależności od wielkości blaszki).Na makaronie rozsmarować szpinak.Następnie ułożyć filety rybne.Na rybie położyć kolejną warstwę makaronu.Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić, wsypać mąkę i wymieszać (nie podsmażać). Od razu zacząć powoli wlewać mleko i mieszać aż do uzyskania pożądanej gęstości. Sos powinien mieć gęstość śmietany, może się okazać że nie zużyjemy całego mleka. Sos wylać na warstwę makaronu.Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. Piec w 200*C około 30-40 minut.