ßßß Cookit - przepis na zapiekanka rybna ze szpinakiem i beszamelem

zapiekanka rybna ze szpinakiem i beszamelem

nazwa

Wykonanie

Ta zapiekanka to ciekawy pomysł na obiad np. piątkowy. Jest z nią sporo pracy, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni, żeby potem zjeść coś smacznego. Gorącą zapiekankę podałam z sosem czosnkowym, dzięki czemu była jeszcze lepsza, bo wiadomo, że czosnek i szpinak to dobrana para. Pomiędzy warstwy sera i beszamelu można ułożyć jeszcze plasterki pomidorów, ja tego nie zrobiłam ze względu na uczulenie córeczki. Podaję porcję dla czterech osób.
Składniki:
5 filetów z mintaja (lub innej ryby)
350 g szpinaku
3/4 opakowania makaronu rurki
50g serka topionego
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
150 g sera żółtego na beszamel:
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
ok. 2 szklanki mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, serek topiony, śmietanę i doprawić. Filety rybne posolić i przyprawić.
Część makaronu rozłożyć w foremce do zapiekania (jedną lub dwie warstwy w zależności od wielkości blaszki).
Na makaronie rozsmarować szpinak.
Następnie ułożyć filety rybne.
Na rybie położyć kolejną warstwę makaronu.
Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić, wsypać mąkę i wymieszać (nie podsmażać). Od razu zacząć powoli wlewać mleko i mieszać aż do uzyskania pożądanej gęstości. Sos powinien mieć gęstość śmietany, może się okazać że nie zużyjemy całego mleka. Sos wylać na warstwę makaronu.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. Piec w 200*C około 30-40 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/10/zapiekanka-rybna-ze-szpinakiem-i.html