Wykonanie

Ta zapiekanka to ciekawy pomysł na obiad np. piątkowy. Jest z nią sporo pracy, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni, żeby
potem zjeść coś smacznego. Gorącą zapiekankę podałam z
sosem czosnkowym, dzięki
czemu była jeszcze lepsza, bo wiadomo, że
czosnek i
szpinak to dobrana para. Pomiędzy warstwy
sera i beszamelu można ułożyć jeszcze plasterki
pomidorów, ja tego nie zrobiłam ze względu na uczulenie córeczki. Podaję porcję dla czterech osób.Składniki:5 filetów z
mintaja (lub innej
ryby)350 g
szpinaku3/4 opakowania
makaronu rurki50g
serka topionego2 łyżki
śmietany kwaśnej2 ząbki
czosnkusólpieprz150 g
sera żółtego na beszamel:2 łyżki
mąki1 łyżka
masłaok. 2 szklanki
mlekasólpieprzgałka muszkatołowaMakaron ugotować w osolonym wrzątku al dente.
Szpinak usmażyć na
maśle, dodać
czosnek,
serek topiony,
śmietanę i doprawić.
Filety rybne posolić i przyprawić.Część
makaronu rozłożyć w foremce do zapiekania (jedną lub dwie warstwy w zależności od wielkości blaszki).Na
makaronie rozsmarować
szpinak.Następnie ułożyć
filety rybne.Na rybie położyć kolejną warstwę
makaronu.Przygotować
sos beszamelowy:
Masło rozpuścić, wsypać
mąkę i wymieszać (nie podsmażać). Od razu zacząć powoli wlewać
mleko i mieszać aż do uzyskania pożądanej gęstości. Sos powinien
mieć gęstość
śmietany, może się okazać że nie zużyjemy całego
mleka. Sos wylać na warstwę
makaronu.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. Piec w 200*C około 30-40 minut.