Wykonanie
Szpinak i
makaron to dla mnie połączenie idealne, do tego oczywiście obowiązkowo
czosnek i sos
śmietanowy. I taka potrawa w zupełności wystarcza, jednak czasem trzeba dodać coś nowego i urozmaicić to danie. Tym razem wersja z
pieczarkami i
sosem beszamelowym, wszystko oczywiście zapieczone z
serem.Do zapiekanki można wrzucić pokrojone
mięso z piersi kurczaka, jest wtedy jeszcze lepsze:)Potrzebujemy:

- 300 g
szpinaku mrożonego- ok. 400 g
pieczarek- 1 duża
cebula-
śmietana 300 g- bloczek
serka topionego kremowego (100g)- kilka ząbków
czosnku- opakowanie
makaronu rurki-
ser żółtySos beszamelowy:- 2,3 łyżki
masła- 2 łyżki
mąki- około półtorej szklanki
mleka-
gałka muszkatołowa-
zioła prowansalski-
sól,
pieprzPrzygotowanie:1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy lub
oleju, wrzucamy pokrojoną
cebulę i dusimy. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w plasterki
pieczarki, lekko przesmażamy i dusimy pod przykryciem około 5 minut.3. Do
pieczarek dodajemy rozmrożony
szpinak oraz wyciśnięty
czosnek.Całość mieszamy i zostawiamy na ogniu przez chwilę.4. Wrzucamy
serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki. Kiedy
serek się roztopi wlewamy
śmietanę i dokładnie mieszamy.5. Przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz ulubionymi
przyprawami.

6. Przygotowujemy
sos beszamelowy:W małym garnku roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po chwili wlewamy pół szklanki
mleka, energicznie mieszamy zeby pozbyć się wszelkich grudek. Dolewamy pozostałe
mleko oraz
przyprawy (
gałka muszkatołowa,
zioła,
sól) i gotujemy przez chwile na małym ogniu.

7. Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą. Ugotowany
makaron mieszamy z sosem
szpinakowo -
pieczarkowym i przekładamy do naczynia. Zalewamy beszamelem i posypujemy
startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku około 30 minut, do momentu aż
ser będzie złocisty.Zdjęcia może nie wyglądają zbyt zachęcająco, ale danie jest naprawdę wyśmienite!

