ßßß
Ta zupa gulaszowa to idealny obiad na chłodne dni. Zawiera wiele warzyw i mięso, dlatego jest bardzo pożywna. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.Składniki:1 kg szynki wieprzowejczerwona paprykazielona paprykamarchewkakawałek brokułakawałek kalafiora3-4 łyżki mrożonego zielonego groszkucebula2 ząbki czosnku2 łyżki przecieru pomidorowegosól, pieprzostra i słodka paprykaziele angielskieliście laurowe2 łyżki oleju na kluseczki:1 jajko2-3 łyżki wody3-4 łyżki mąkiCebulę zeszklić na oleju. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć. Zalać 3-4 szklankami wody, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Dusić około 30 minut. Dodać pokrojone warzywa i groszek. Gotować do miękkości. Następnie przyprawić, dodać czosnek i przecier pomidorowy. Mąkę, wodę i jajko wymieszać. Wlać do zupy przecierając przez łyżkę cedzakową. Gotować do momentu aż kluseczki zgęstnieją.