ßßß
Ta pyszna zupa zawiera dużo mięsa, dlatego jest bardzo pożywna. Wystarczy za cały obiad.Składniki:500 g mięsa rosołowego z indyka2 skrzydełka z kurczaka1 pierś z kurczaka300 g żołądków drobiowych3 duże ziemniaki2 marchewkicebulakawałek selerakorzeń pietruszkiliście lauroweziele angielskiemały kawałek boczkumajeraneknatka pietruszkisólpieprzkilka ziaren czarnego pieprzu2 ząbki czosnku1 łyżka octu1 łyżka mąkiMięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i ponownie wstawić na ogień. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać z kości, pokroić. Z żołądków usunąć to co nie potrzebne. Pokrojone mięso i żołądki wrzucić do wywaru. Dodać także marchewkę pokrojoną w plasterki. Boczek pokroić na małe kosteczki, podsmażyć z mąką, zalać zimną wodą i zagęścić zupę. Dodać czosnek, majeranek i doprawić do smaku. Podawać z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub koperku.