ßßß
Tort zrobiony na urodziny mamy, a więc w smaku taki, jak rodzinka lubi najbardziej. Słodycz bakalii i kremu przełamałam dżemem porzeczkowym. A brandy dodała mu mocniejszego akcentu.*tortownica 21 cmSkładniki: na biszkopt:5 jajek1 i 1/4 szklanki mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie:500 ml mleka1 budyń śmietankowy2 łyżki cukru150 g masła1/2 szklanki rodzynek3 łyżki orzechów włoskich1/2 tabliczki czekolady z chrupkami1/2 kieliszka brandy3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczkido naponczowania3/4 szklanki posłodzonej herbatybrandy (ilość według uznania) na dekorację:bita śmietana z kakaocukrowe kwiatki i listkiperełki cukrowerodzynkiZ podanych składników upiec biszkopt, wystudzić i przekroić na trzy krążki. Każdy z nich naponczować. Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Rodzynki namoczyć w brandy. Orzechy i czekoladę pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować tort. Wykończyć ozdobami.

